Przejdź do głównej zawartości

Pomarańczowa skórka, nie tylko na pomarańczy!

Autor: Natalia S

Niestety, problem pomarańczowej skórki dopada większość kobiet. Wiek ma tutaj chyba najmniejsze znaczenie. O pomarańczową skórkę mogą się bowiem martwić panie, które ukończyły lat dwadzieścia oraz kobiety dojrzałe np. po pięćdziesiątce.

Uda, ręce, brzuch oraz pośladki to idealne miejsce dla powstawania skórki pomarańczowej. To tam bowiem znajduje się najczęstsza przyczyna jego powstawania, czyli nadmiar tkanki tłuszczowej.
Nie należy jednak łączyć cellulitu wyłącznie z nadwagą i otyłością. Cellulit może powstawać nawet na ciele bardzo szczupłych kobiet. Przyczyn jego powstawania jest bowiem kilka.
Najpierw znajdź przyczynę, a dopiero później rozpocznij walkę!

Cellulit tak, jak każda inna choroba skóry powinien być leczony ze względu na przyczynę, jaka go wywołuje. Jeśli chcemy, by skutecznie zniknął z powierzchni naszego ciała musimy sprawdzić, co źle wpływa na kondycję naszego ciała.

Najczęstsze przyczyny powstawania cellulitu:
Używki-papierosy i alkohol to idealne połączenie dla powstawania cellulitu na naszej skórze, jedno i drugie potrafią na tyle negatywnie wpływać na skórę, że cellulit może pojawić się nawet na ciele młodych, szczupłych kobiet.
Brak ruchu-siedzący tryb życia to niestety normalna forma pracy w dzisiejszych czasach, trudno się przed nią uchronić, w końcu wszystko zależy tylko od tego jaki mamy zawód i jakie stanowisko zajmujemy, jeśli jednak w pracy, większą część czasu siedzimy, to warto poświęcić na ruch i ćwiczenia chociażby godzinę dziennie po pracy np. wieczorem.
Zbyt obcisłe ubrania- kolejna przyczyna powstawania cellulitu, najczęściej sięga tych kobiet, których domeną jest zakładanie mocno dopasowanych spódnic oraz spodni.
Źle dostosowana dieta- warunki żywieniowe sprzyjające powstawaniu pomarańczowej skórki to w dużej mierze tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jeśli zjadamy zbyt duże ilości tego typu produktów, a zapominamy o warzywach i owocach to z pewnością powinniśmy liczyć się z tym, że na naszej skórze pojawi się prędzej, czy później cellulit.

Co to właściwie jest cellulit?
Cellulit, to nic innego jak tłuszcz odkładany w procesie przemiany materii, w naszych komórkach. 
Komórki nagromadzone w ten sposób w pewnym momencie nie są w stanie funkcjonować prawidłowo, a objawy tego widoczne są właśnie w postaci zgrubień i pofałdować zbierających się na pod powierzchnią naszej skóry.
Cellulit może mieć różną postać w zależności od tego, w jakim stopniu rozwoju jest obecnie. Pierwsze stadium cellulitu spokojnie można wyleczyć za pomocą zmiany niektórych nawyków. Problem staje się nieco poważniejszy w momencie, gdy nasz cellulit ma znacznie bardziej rozwinięte stadium. Niekiedy jedynym sposobem na jego wyleczenie jest bowiem wyłącznie zabieg chirurgiczny.

Jak walczyć z cellulitem?
Sposobów jest kilka. Najlepiej jest stosować kilka jednocześnie i systematycznie. Tylko wtedy możemy być pewni, że rezultat rzeczywiście będzie pozytywny.
Zacznijmy od zmiany diety. Pijmy dużo wody, jedzmy dużo warzyw i owoców. Kawę zastąpmy herbatą, a ser żółty serem białym.
Ograniczmy używki, największego sprzymierzeńca powstawania cellulitu.
Ruszaj się, sport to zdrowie, a przede wszystkim piękne ciało. Jeśli uprawiamy dużo sportu, sprawiamy, że tkanka tłuszczowa nagromadzona pod naszą skórą szybciej się spala, a nasze ciało staje się jędrniejsze i smuklejsze.
Wreszcie wspieraj naturalna walkę z cellulitem balsamami do walki z cellulitem (np. kosmetykami marki sisley). Nie usuną go całkowicie, ale z pewnością wspomogą efekt końcowy.
Jakie domowe produkty możemy wykorzystać do walki z cellulitem? 
Kawę, sól, cynamon-z których możemy zrobić peeling nakładany na skórę naszego ciała.


http://www.moncredo.pl/marki/marki-niszowe/sisley.html

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis.pl - Miasta Artykułów"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…