Przejdź do głównej zawartości

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Autorem artykułu jest Marta Jonka



Niedoczynność tarczycy to jedna z chorób, która jest spotykana na całym świecie. Jest to schorzenie, które podkreśla jedynie fakt, jak bardzo niedoskonały jest organizm ludzki.
Niedoczynność polega na braku pewnego składnika w organizm. Tym składnikiem jest tyroksyna. W skutek niedoboru powstają kolejne problemy.
W taki oto sposób niedoczynność tarczycy staje się powodem całego zespołu patologicznych zmian w organizmie. Najwięcej jednak traci na tym układ pokarmowy i cały system odpowiedzialny za metabolizm człowieka. Przemiana materii zostaje zachwiana. Cały organizm nie funkcjonuje tak, jak należy.
Ciekawostką jest to, że na niedoczynność tarczycy cierpi pięć razy więcej kobiet, niż mężczyzn. 
Ponadto, choroba najczęściej atakuje po sześćdziesiątym roku życia. Można więc pokusić się o tezę, że wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na niedoczynność tarczycy. Wracając do osłabionego, patologicznego procesu przemiany materii. Osoba chora na przypadłość dotyczącą tarczycy skarży się na bóle, jest osłabiona i gwałtownie przybiera na masie ciała. To generuje kolejne problemy, które dotycząc serca i wysokiego ciśnienia tętniczego. Organizm ludzki to jeden spójny system. Wystarczy, że zabraknie w nim poprawności, a zaraz cały organizm przestaje funkcjonować.
Niedoczynność tarczycy jest tylko tego przykładem. Idąc dalej – problemy z przemianą materii oprócz chorób z układem krążenia powodują również zaburzenia pamięci i uczucie chłodu. Wszystkie te objawy przypisane są do niedoczynności tarczycy.

Choroba atakuje wiele układów organizmu ludzkiego. Zaczynając od skóry, a na układzie krwionośnym, oddechowym i pokarmowym kończąc.
Osoba, która cierpi na zaawansowaną niedoczynność tarczycy bardzo cierpi. Nie bez powodu określa się tą chorobę jako bardzo niebezpieczną. Czym szybciej zostanie ona wykryta – tym lepiej.

 Leczenie niedoczynności tarczycy jest w tej kwestii jest bardzo zróżnicowane i zaawansowane. Nie ważne, jaka postać nadczynności tarczycy posiada pacjent. Każdy rodzaj leczy się solą sodową tyroksyny. To początek leczenia. 
Osoba chora na tego typu schorzenie musi przyjmować lek trzydzieści minut przed posiłkiem.
Odwrotnością niedoczynności tarczycy jest nadczynność tarczycy. Wtedy sprawy mają się zupełnie inaczej. Tarczyca, jako gruczoł jest bardzo ważny. Jednak sprawia ogromne kłopoty wielu ludziom na całej Ziemi. Medycyna stara się rozwijać pod tym względem i pomagać osobom chorym na niedoczynność lub nadczynność tego gruczołu. Nie jest to jednak takie łatwe, jak się wydaje. Organizm ludzki, który boryka się z problemami tarczycy nie pozwala często na zastosowanie doraźnych środków leczniczych.
--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…