Chleb esseński powstaje z ziarna kiełkowanego. Jest to jedyne pieczywo dozwolone na diecie przyspieszającej metabolizm.
Dlaczego?
Jakie ma szczególne
właściwości i czemu jest zdrowszy od zwykłego?
Pyszny chleb esseński na Eko-kraina.com.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Dlaczego?
Jakie ma szczególne
właściwości i czemu jest zdrowszy od zwykłego?
Chleb esseński powstaje z ziaren, które wypuściły już kiełki. Te są zaś są bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy, przeciwutleniacze, łatwoprzyswajalne mikroelementy (zwłaszcza żelazo oraz cynk).
Kiełki są też niezwykle cennym źródłem błonnika i są łatwe w trawieniu. Z tego właśnie powodu chleb esseński jest doskonały na diecie lekkostrawnej. W kiełkach jest również więcej białka i mniej skrobi niż w „dorosłej” roślinie.
Kiełki są też niezwykle cennym źródłem błonnika i są łatwe w trawieniu. Z tego właśnie powodu chleb esseński jest doskonały na diecie lekkostrawnej. W kiełkach jest również więcej białka i mniej skrobi niż w „dorosłej” roślinie.
Co istotne dla osób z nietolerancją glutenu, chleb esseński jest go w sposób naturalny pozbawiony. Pieczywo z ziarna kiełkowanego może być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.
Co ważne dla cukrzyków, osób odchudzających się i nie tylko, chleb esseński nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Dodatkowo sprzyja także metabolizmowi. Pieczywo tego rodzaju zawiera dużo błonnika z pełnego ziarna, a w procesie jego wypiekania w ogóle nie dochodzi do powstania mąki. Ziarna z kiełkami są miażdżone od razu do konsystencji ciasta i później pieczone.
Dodatkowo sprzyja także metabolizmowi. Pieczywo tego rodzaju zawiera dużo błonnika z pełnego ziarna, a w procesie jego wypiekania w ogóle nie dochodzi do powstania mąki. Ziarna z kiełkami są miażdżone od razu do konsystencji ciasta i później pieczone.
W smaku konsystencji chleb esseński różni się od zwykłego, a nawet od razowego. Jego smak można określić jako delikatnie słodkawy. Konsystencja jest lekko gliniasta i raczej ciężka. Nie brzmi to może specjalnie zachęcająco, jednak w rzeczywistości chleb z kiełkowanego ziarna jest bardzo smaczny i łatwo się do niego przyzwyczaić. Doskonale pasuje do serów, wędlin, a także słodkości, np. dżemów i konfitur.
Można z powodzeniem zastąpić nim zwykłe pieczywo i korzystać z jego dobroczynnych właściwości na co dzień. Dzięki temu, by odżywiać się zdrowo i lekko, nie musisz rezygnować z pełnego węglowodanów chleba. Wystarczy, że wybierzesz ten, który oprócz kalorii, dostarcza również cennych składników.
Można z powodzeniem zastąpić nim zwykłe pieczywo i korzystać z jego dobroczynnych właściwości na co dzień. Dzięki temu, by odżywiać się zdrowo i lekko, nie musisz rezygnować z pełnego węglowodanów chleba. Wystarczy, że wybierzesz ten, który oprócz kalorii, dostarcza również cennych składników.
Autor: Kamila Poręba
Pyszny chleb esseński na Eko-kraina.com.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz