Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego chleb esseński jest zdrowszy od zwykłego?

Autor: Kamila Poręba


Chleb esseński powstaje z ziarna kiełkowanego. Jest to jedyne pieczywo dozwolone na diecie przyspieszającej metabolizm. 
Dlaczego? 
Jakie ma szczególne
właściwości i czemu jest zdrowszy od zwykłego?


Chleb esseński powstaje z ziaren, które wypuściły już kiełki. Te są zaś są bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy, przeciwutlaniacze, łatwoprzyswajalne mikroelementy (zwłaszcza żelazo oraz cynk). 
Kiełki są też niezwykle cennym źródłem błonnika i są łatwe w trawieniu. Z tego właśnie powodu chleb esseński jest doskonały na diecie lekkostrawnej. W kiełkach jest również więcej białka i mniej skrobi niż w „dorosłej” roślinie.
Co istotne dla osób z nietolerancją glutenu, chleb esseński jest go w sposób naturalny pozbawiony. Pieczywo z ziarna kiełkowanego może być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.
Co ważne dla cukrzyków, osób odchudzających się i nie tylko, chleb esseński nie podnosi poziomu cukru we krwi. 
Dodatkowo sprzyja także metabolizmowi. Pieczywo tego rodzaju zawiera dużo błonnika z pełnego ziarna, a w procesie jego wypiekania w ogóle nie dochodzi do powstania mąki. Ziarna z kiełkami są miażdżone od razu do konsystencji ciasta i później pieczone.
W smaku konsystencji chleb esseński różni się od zwykłego, a nawet od razowego. Jego smak można określić jako delikatnie słodkawy. Konsystencja jest lekko gliniasta i raczej ciężka. Nie brzmi to może specjalnie zachęcająco, jednak w rzeczywistości chleb z kiełkowanego ziarna jest bardzo smaczny i łatwo się do niego przyzwyczaić. Doskonale pasuje do serów, wędlin, a także słodkości, np. dżemów i konfitur. 
Można z powodzeniem zastąpić nim zwykłe pieczywo i korzystać z jego dobroczynnych właściwości na co dzień. Dzięki temu, by odżywiać się zdrowo i lekko, nie musisz rezygnować z pełnego węglowodanów chleba. Wystarczy, że wybierzesz ten, który oprócz kalorii, dostarcza również cennych składników.

Pyszny chleb esseński na Eko-kraina.com.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…