Przejdź do głównej zawartości

Groźne choroby skóry, którym można zapobiec

Autor: Łukasz Kowalski

Rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z tego, że nasza skóra jest pierwszą i jedyną bariera oddzielająca nasze ciało od świata zewnętrznego, w którym znajduje się wiele czynników negatywnie wpływających na nasz rozwój, funkcjonowanie i cale życie. Jak dbać o skórę, aby uniknąć późniejszych problemów z nią związanych? 

Jakie są groźne choroby skóry, którym można zapobiec i w jaki sposób to zrobić? Jakie są wreszcie przyczyny tych chorób i czego unikać?

Grzybica skóry
Jedną z podstawowych chorób skóry, która dotyka sporej części naszego społeczeństwa, jest grzybica skóry. Ta popularna choroba, o której słyszał chyba każdy, jest choroba niezwykle zakaźną wywoływaną przez chorobotwórcze grzyby, do rozwoju których nie potrzeba wiele – jednie odpowiedniego stopnia wilgoci, ciepła i braku kontaktu ze światłem słonecznym.

Tym samym należy wskazać, że zarażenie się grzybicą jest wyjątkowo proste w przeciwieństwie do leczenia, które może być nie tylko kosztowne  długotrwałe, ale również może nie dać nam gwarancji całkowitego wyleczenia grzybicy – ma ona duże tendencje do nawracania.

Jak jednak zapobiec grzybicy? 
W bardzo prosty sposób! 
Grzybicą zarazić się można jedynie przez kontakt z zainfekowanymi osobami lub zwierzętami, a także przez zarodniki pozostawione na rzeczach takich osób. Wystarczy odrobina rozsądku i stosowanie chociażby klapek na basenie, używanie jedynie własnego ręcznika i odzieży (przede wszystkim obuwia), aby móc z łatwością uniknąć grzybicy. Warto jednocześnie często myć ręce nie dając tym samym możliwości rozwoju grzybicy nawet po kontakcie ze skórą naszych dłoni.

Choroby „słoneczne”?
Kolejną grupą chorób skórnych, które mogą nie tylko stanowić zagrożenie naszego zdrowia, ale również życia są bez wątpienia choroby skóry związane z promieniowaniem słonecznym.

1) świerzbiączka letnia – pierwsza z chorób związanych ze Słońcem występująca w formie czerwonych pęcherzyków na powierzchni skóry. Objawy zanikają wraz z czasem opalania, ale są one bardzo nieestetyczne i wiążą się z uczuciem „świądu”.

2) osutki świetlne – postać alergii na Słońce wiążąca się z licznymi plamkami, przebarwieniami i pęcherzykami na powierzchni skóry po wystawieniu ciała na działanie Słońca.

3) czerniak – najgroźniejsza choroba skóry związana z ekspozycją na Słońce, związana ze zmieniającymi kształt i wielkość znamionami na ciele, najczęściej na rękach, twarzy oraz plecach.

4) rogowacenie słoneczne zwane także keratozą – niejako wstęp do nowotworów, nie zawsze musi się w nie przekształcić, jednak w większości przypadków jest to następny etap w rozwoju choroby, wiąże się z występowaniem suchych, łuszczących się miejsc na skórze, które dodatkowo zmieniają kolor.

Wbrew pozorom pomimo zaprezentowania jedynie kilku podstawowych chorób skóry związanych ze Słońcem łatwo zauważyć, że wszystkie wiążą się z ekspozycją skóry na Słońce. Pomimo tego, że światło słoneczne jest nam potrzebne między innymi do syntezy witaminy D to warto zachować umiar w ekspozycji skóry, gdyż w ten sposób możemy zapobiec wystąpieniu każdej z tych chorób!

Inny przykład?
Z przymrużeniem oka jako groźna chorobę skóry można wskazać również… zajady. Co prawda nie niesie ona ze sobą groźby śmierci i groźnych powikłań chorobowych, to z pewnością jest mało przyjemna i wpływa na nasz „image”. Zapobiec możemy jej poprzez odpowiednią suplementację bądź zadbanie o zbilansowaną dietę – w szczególności witaminy z gruby B i witaminę C. To właśnie one wspomagają nasz układ odpornościowy w walce ze wszelkiego rodzaju drobnoustrojami, które powodują zajady.

Podsumowując, czasami wystarczy zmiana własnych nawyków i sposobu życia, aby uniknąć wielu chorób skóry i cieszyć się pełnią własnego zdrowia!


Ten artykuł ma charaketer jedynie poglądowy i nie zastąpi wizyty u lekarza dermatologa.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…