Przejdź do głównej zawartości

Co należy jeść w przypadku kamicy żółciowej?

 Autorem artykułu jest M.B.
Kamica żółciowa jest chorobą spowodowaną poprzez wytrącanie się nadmiernej ilości złogów w pęcherzyku żółciowym oraz w drogach wewnątrz i zewnątrzwątrobowych. 
Jeżeli zatem dotknęła Cię kamica, to bardzo ważne jest zachowanie zdrowej diety, opartej na pełnowartościowych produktach.
Najważniejszym aspektem jest wyznaczenie sobie stałych godzin spożywania posiłków, najlepiej co 3-4 godziny
Nie mogą one być zbyt obfite, a oprócz tego nie należy ich spożywać w biegu.
Dieta w kamicy żółciowej powinna przede wszystkim zawierać niewiele tłuszczów zwierzęcych, do których możemy zaliczy smalec, boczek, śmietanę czy szybkie posiłki fast-food. Jeżeli wybieramy produkty mięsne to tylko te, które są chude.
Tłuszcze przede wszystkim powinny stanowić niewielki dodatek do dań. Najlepiej jest wykorzystywać do przyrządzania potraw olej rzepakowy bądź oliwę z oliwek. Z kolei do posmarowania pieczywa dobrze jest używać miękkich margaryn. 
Posiłki smażone należy przede wszystkim zastąpić gotowanymi bądź pieczonymi. Dodatkowo niezwykle ważne jest, aby spożywać dosyć dużo warzyw, owoców oraz przede wszystkim wybierać produkty zbożowe, które dostarczą do organizmu niezbędny błonnik. Dzięki niemu jelita będą lepiej pracowały, przez co zmieni się na lepsze skład żółci. Dzięki temu nie zaczną się wytwarzać nowe złogi.
Jeżeli chodzi o produkty ze zboża, to najlepiej wybierać te, które charakteryzuje gruby przemiał. Dodatkowo cennym źródłem witamin będzie pełnoziarnisty chleb, ryż, makaron razowy oraz wszelkiego rodzaju kasze
Te produkty powinny stanowić jeden z najważniejszych składników wykonywanych przez nas dań. Jeżeli natomiast chodzi o warzywa i owoce, to zdecydowanie najcenniejsze będą warzywa zielone takie jak szpinak czy brokuły oraz pomarańczowe, do których zaliczamy marchwie i dynie. Spożywane owoce mogą być świeże, mrożone bądź suszone. 
Z kolei zaleca się ograniczenie spożywania żółtek jaj oraz produktów wzdymających, do których należą pory, kapusta, kalafior czy cebula. Najważniejsze jednak to dobranie diety odpowiedniej do swojego wieku, aktywności fizycznej, płci oraz masy ciała.
--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…