Przejdź do głównej zawartości

Ból zęba - domowe sposoby łagodzenia dolegliwości

Autorem artykułu jest Dr Grand

Ból zęba to według wielu ludzi najbardziej dokuczliwy ból towarzyszący przy niemal każdym ruchu - przy jedzeniu, piciu, zaciskaniu i rozluźnianiu szczęk, najlżejszym ruchu głową, nawet przy oddychaniu zimne powietrze może wywoływać ćmiący ból.

Przyczyny bólu zęba mogą być następujące:
- zakażenie miazgi zęba lub dziąsła wokół (zapalenie dziąsła)
- ubytek próchniczy zęba trzonowego
- pęknięcie zęba dwukorzeniowego
- zwykłe podrażnienie wywołane zalegającym między zębami jedzeniem
- ból zatoki bocznej nosa
- zapalenie zatoki szczękowej
- nadwrażliwość

Zanim dentysta stwierdzi przyczynę i rozpocznie leczenie można łagodzić ból stosując sprawdzone domowe sposoby:

Płukanie i mycie zębów może pomóc, gdy ból wywołują zalegające kawałki pokarmu. Po dokładnym wyszczotkowaniu zębów należy nabrać do ust wody o temperaturze pokojowej i energicznie przepłukać.

Płukanie słoną wodą po każdym posiłku oraz przed snem - rozpuszcza się 1 łyżeczkę soli w 1 litrze wody o temperaturze pokojowej i dokładnie płucze usta. Alternatywą są gotowe płyny do płukania zębów - z doświadczenia mogę dodać, że efektywniej usuwają resztki jedzenia niż solanka, a dodatkowo 'masakrują' nieświeży oddech.
Nić dentystyczna pomoże, gdy płukanie okaże się niewystarczające. Jednak należy robić to ostrożnie, gdyż bez tego dziąsła są bardzo wrażliwe na ból.

Alkohol przytrzymany nad bolącym zębem pomaga w najtrudniejszych momentach, gdyż część alkoholu zostaje wchłonięta w dziąsło, co łagodzi ból poprzez sparaliżowanie nerwów. Z własnego doświadczenia wiem, że najskuteczniejszy jest wacik z patyczków do uszu namoczony w czystym spirytusie i umieszczony w dziurze zęba wywołującej ból. Jednak ta metoda wymaga częstych zmian wacika, co po za domem może być trudne.

Masowanie dziąsła lodem skutecznie łagodzi ból zęba. Kostkę lodu łapie się palcami i ostrożnie przyciska do bolącego miejsca przez 5-7 minut. Efekt tego zabiegu polega na wysyłaniu bodźców do nerwów przewodzących ból. Owe nerwy mogą przewodzić tylko jeden rodzaj bodźca - zimne masowanie jest silniejsze i blokuje przewodzenie bólu. Podobny skutek daje ssanie kostki lodu przez 15 minut 3-4 razy w ciągu dnia. Metoda jest nieskuteczna jeśli ból wywołuje chłód.

Olejek z goździków. Kroplę płynu należy umieścić bezpośrednio na bolącym zębie lub nasączyć watę i przytrzymać w miejscu bólu.

Używanie drugiej (zdrowej) strony szczęki przy jedzeniu.

Zamknięte usta. Gdy ból wywołuje zimne powietrze, przebywając na chłodzie należy pamiętać, aby otwierać usta tylko gdy trzeba. Nie wolno również jeść lodów.

Zaciskanie zębów może być powodem bólu, gdy zgryz jest nieprawidłowy. Wówczas należy skonsultować się z ortodontą.

Aspiryna nie jest skuteczna położona bezpośrednio na bolącego zęba - wywołuje tylko oparzenie. Aby łagodzić ból należy przyjmować 1 tabletkę co 6-8 godzin. Jeśli nie pomaga można stosować silniejsze leki przeciwbólowe zanim skonsultuje się z dentystą.

Schładzać nie ogrzewać. Jeśli ból wywołuje zakażenie, ciepło rozprowadzi infekcje na dziąsło i nasili proces zapalny.

Osad z paleniska. Należy w bezpiecznym miejscu zapalić kawałek zwykłej gazety i nad płomieniem przytrzymać jakieś płaskie naczynie np. talerz. Następnie zgromadzony na talerzu osad trzeba umieścić na bolącym zębie.

NADWRAŻLIWOŚĆ ZĘBÓW
Jest powodem bólu, gdy ząb reaguje na zimno i/lub ciepło. Dolegliwość wywoływana przez odsłonięcie tkanki zęba spod warstwy szkliwa, zwykle na brzegu dziąsła. 
Odsłanianie zębiny może być spowodowane wiekiem, obniżaniem dziąseł, zabiegami chirurgicznymi lub zbyt energicznym myciem zębów silnymi pastami i ostrymi szczoteczkami. 
Czasami płytka nazębna uszkadza szkliwo i obnaża zębinę. Zaleca się stosowanie szczoteczek z miękkiego włókna oraz delikatnych, naturalnych past ziołowych i/lub specjalnych past do nadwrażliwych zębów.
W celu kompleksowego leczenia nadwrażliwości zębów należy dodatkowo zmodyfikować jadłospis, tak aby wzmacniał zęby i dziąsła od wewnątrz. Najprostszym zabiegiem jest włączenie do diety specjalnego suplementu zawierającego zestaw witamin i minerałów o decydującym wpływie na dobrą kondycję zębów i dziąseł. 
Taki preparat najczęściej zawiera wapń, fosfor, witaminy D3, A, B6, magnez i hesperydynę.
Konsultacja ze specjalistą jest potrzebna w celu zdiagnozowania przyczyny nadwrażliwości i ewentualnie stopnia postępujących zmian.
---

Więcej, w tym szczegółowe rekomendacje > LeczeniePRO.pl - Ból zęba

W serwisie do pobrania DARMOWE ebooki prozdrowotne!

Polub edukacyjny fanpage o zdrowiu > Facebook.com/Leczeniepropl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…