Przejdź do głównej zawartości

Są skuteczne sposoby na zaparcia!

Autorem artykułu jest Marlena Mendelewska

Naukowcy obliczyli jakiś czas temu, że z powodu zaparć cierpi około dwadzieścia procent  dorosłych osób. Jest to ogromny odsetek osób, które przeważnie wstydzą się poprosić o pomoc w radzeniu sobie z tym nieprzyjemnym schorzeniem.
Przeważnie, gdy pojawia się zaparcie – radzimy sobie z nim stosując znane nam środki przeczyszczające, a nawet lewatywy.
Zaparcia można pokonać także i bardziej domowymi i naturalnymi sposobami. 
Jakie to sposoby? 
Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

Przede wszystkim wymagają one od Ciebie wprowadzenia kilku korzystnych zmian do swojej diety i zachowania. Wszystko to pomoże Ci nie tylko poradzić sobie z obecnie trwającym problemem, ale także uniknąć zaparć w przyszłości (o ile będziesz stale stosował się do najważniejszych zasad).
W Polsce numerem jeden na zaparcia jest bez wątpienia kiszonka. Zarówno kiszona kapusta jak i ogórki kiszone. Są to skarby natury, których nie wszyscy jeszcze doceniamy. Pomocny będzie zwłaszcza sok pochodzący z tych kiszonek.
Kiszonki zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje w sposób niemal magiczny całą pracę układu trawiennego. Poprawią one nam nie tylko trawienie, ale także dostarczą cennych witamin z grupy B.

Równie pomocne będą suszone owoce. Najlepsze efekty uzyskasz jedząc suszone śliwki i morele – przed zjedzeniem możesz je namoczyć w ciepłej wodzie, będą wtedy bardziej miękkie. 
Wodę po takich owocach możesz zostawić i wypić ją zaraz po wstaniu.  Równie ważne przecież jest picie odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej jeśli będzie to woda mineralna.
Pamiętaj, że Twój problem wymaga wprowadzenia kilku zmian w sposobie, w jaki jesz i żyjesz. Ustal sobie regularne pory posiłków. Nigdy nie jedz w pospiechu i stresie – to źle wpływa na trawienie. Równie ważny jest także ruch – codzienna dawka ćwiczeń nie tylko pobudza metabolizm, ale także ruch jelit!
---

poznaj wszystkie sposoby na zaparcia

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

  1. my na zaparcia używamy dicopegu. Działa u nas doskonale , choć o soku z kiszonek nie wiedziałam. Musze skorzystać z rady ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sposób mojej mamy. Ale moja Śp. teściowa (a dzisiaj jest dzień teściowej) stosowała zawsze suszone śliwki. I działały :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…