wtorek, 8 marca 2016

Czego unikać, a co robić przy wysokim cholesterolu?

Autorem artykułu jest Tobiasz Duda

Cholesterol jest nader ważnym komponentem wszystkich błon w komórkach, z niego powstają kwasy żółciowe, hormony steroidowe i hormony płciowe. Redukując zjadanie produktów zawierających tłuszcz i cholesterol, narażamy się na zaburzenia z hormonami.
Cholesterol ulega przemianie w witaminę D3. Jest on komponentem lipoprotein osocza, chroni krwinki przed oddziaływaniem różnych toksyn.
W ciele znajduje się 140 g cholesterolu całościowego. 
Najwięcej występuje w: mózgu, nadnerczach, wątrobie, gdzie jest produkowany i gdzie ulega rozkładowi.
Niewiele osób wie, iż aż 60-80% cholesterolu jest produkowane przez nasz organizm, a jedynie 20-30% jest dostarczana wraz z pożywieniem. Organizm człowieka dziennie potrzebuje wraz z jedzeniem 300 mg cholesterolu. 
Zbyt duża jego ilość jest w stanie sprawić choroby serca, zły cholesterol akumuluje wewnątrz ścian naczyń krwionośnych.
Podwyższony zły cholesterol LDL w krwiobiegu jest w stanie podwyższać ryzyko choroby Alzheimera. Występowanie cholesterolu w złogach beta amyloidu jest w stanie wzmagać postępowanie choroby, powodując zniszczenia w mózgu.

Zły cholesterol a dolegliwość Alzheimera. Nowe badania sugerują, iż za duży stan cholesterolu LDL zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera. Specjaliści z Japonii zbadali mózgi 147 osób – 76 mężczyzn i 71 kobiet. 
Pośród tych osób, 34% posiadało oznaki demencji. W mózgu 86% wszystkich przebadanych osób posiadających wysoki cholesterol odnaleziono cząsteczki. beta amyloidu. Mimo, iż cholesterol LDL jest obecny w cząsteczkach beta amyloidu, dobrze nie jest odkryte, jak oddziałuje, na postęp Alzhaimera.
Jak obniżyć cholesterol? 
Należy po pierwsze dopasować dietę. Największe nasycenie cholesterolu występuje w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, w smalcu,, boczku, śmietanie, mięsie, mleku. Sporządzając odpowiednią dietę antycholesterolową, łatwo uda się obniżyć ilość spożywanego cholesterolu. Tłuszcze pochodzenia roślinnego mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu.

Jeszcze jak obniżyć cholesterol? Zażywając suplementy diety, wartym wypróbowania jest np. cholestone lub również dostępny w aptekach błonnik. Zjadanie błonnika powoduje redukcje cholesterolu. Co więcej, owoce i warzywa są źródłem witaminy C i beta-karotenu, a oleje dają witaminy E. Działają one przeciwutleniająco, co unicestwia zły cholesterol.

Również właściwa ilość posiłków jest bardzo ważna. Powinno się zjadać coś 4-5 razy na dobę, gdyż jedzenie 1-2 razy dziennie sprzyja wzrostowi cholesterolu. Powinno się rozważyć swoją dietę i wyeliminować zły cholesterol, który może prowadzić do wielu ciężkich chorób. Również aktywność fizyczna pomoże zredukować go z organizmu.
---
Naturalne suplementy diety Calivita

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz