Przejdź do głównej zawartości

Dieta bezglutenowa – jak tworzyć jadłospis


Autor: Marta Czerwińska


Masz problemy z nietolerancją glutenu lub celiakie? 
A może chcesz wyleczyć się z dolegliwości jelitowych? Odpowiedzią jest dieta bezglutenowa. Oto podstawowe informacje, które pomogą Ci ułożyć jadłospis, po przejściu na tę dietę. 



Dla kogo taka dieta będzie dobrym wyborem?
Przede wszystkich dla tych wszystkich osób, które borykają się z problemem stanu zapalnego jelit oraz zanikania kosmków jelitowych. Dodatkowo tego typu system żywienia zalecany jest także w przypadku noworodków i małych dzieci.

Osoby przechodzące na dietę bezglutenową rezygnują z produktów zawierających zboża takie jak pszenica, jęczmień, owies, żyto.
Gluten jest jednak ukryty także w innych produktach, gdyż powszechnie stosuje się go do spulchniania, zagęszczania i przetwarzania dzisiejszej żywności. Dozwolone są z kolei do spożycia produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa oraz te, które mają wyróżniony napis informujący o braku glutenu w swoim składzie, a także wszystkie inne naturalne produkty, które glutenu nie powinny mieć z założenia.

Produkty niezawierające glutenu to przede wszystkim:
Kawa mielona, herbata, kakao, rum, wino, cydr, woda, nabiał bez dodatku glutenu, sery, warzywa, mięso, tłuszcze takie jak masło, oliwa, olej, owoce
Przykładowe przepisy na diecie bezglutenowej

Sernik bezglutenowy
Składniki: 2 kilogramy białego sera, 1,4 szklanki oleju kokosowego, 9 jaj, ¾ litra mleka, 4 szklanki brązowego cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 opakowania budynku śmietankowego, biszkopty bezglutenowe lub ciasteczka owsiane bg, 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Mieszamy ciasteczka z masłem i rozwałkowujemy – to spód naszego ciasta. Masę serową mieszamy za pomocą miksera, a następnie ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Bułeczki kukurydziane:
Składniki: 200 gram mąki bezglutenowej, 100 gram mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 150 ml mleka roślinnego, 100 ml wody, 50 ml oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Osobno mieszamy składniki suche i mokre, po czym łączymy je, a masę nakładamy do foremek na muffinki. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

Bezglutenowa tortilla z warzywami i kurczakiem
Składniki: pomidor, czerwona papryka, sałata, ogórek konserwowy, pierś z kurczaka.
potrzebne produkty: 2 jajka, 1 szklanka mąki kukurydzianej, ½ szklanki mąki ryżowej, 1 szklanka mleka kokosowego lub sojowego

Przygotowanie:
Naleśniki przygotowujemy łącząc jajka, mąki i mleko – przy pomocy miksera. Smażymy je na patelni z odrobiną tłuszczy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso i warzywa pokrojone w kostkę. Kiedy będą miękkie, a mięso soczyste nakładamy nadzienie do naleśników i zawijamy.


autor: Marta Czerwińska - studentka dziennikarstwa
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…