Przejdź do głównej zawartości

Jak zwalczyć kamień nazębny


Autor: Adam Korczak


Twoje zęby nie błyszczą już jak dawniej? 
Podczas ich szczotkowania zęby zaczynają krwawić? 
Po kilku godzinach od umycia zaczynasz odczuwać na nich nieprzyjemny film, przesuwając językiem? 
Pora wybrać się do stomatologa i usunąć szkodliwy kamień. Poniżej radzimy, jak zapobiec jego powstawaniu i na jaki zabieg się zdecydować.



Płytka nazębna, potocznie nazywana kamieniem, prędzej czy później stanie się zmorą każdego z nas, dosięgnie nawet najstaranniejszego czyścioszka. Wiele z nas bowiem zapomina, że mycie zębów choćby najdroższą pastą do zębów nie pozwoli nam na stuprocentowe oczyszczenie jamy ustnej, a gromadzące się tam bakterie ewentualnie dostaną się do dziąseł, wywołując stan zapalny, który najłatwiej rozpoznać po wspomnianym wyżej krwawieniu dziąseł oraz towarzyszącym mu brzydkim oddechu. 
Z czasem zauważymy podniesienie się dziąseł, które niebezpiecznie odkrywają szyjki zębów. Odczujemy wtedy wzrost wrażliwości uzębienia na zmiany temperatury oraz intensywne smaki. Nieleczenie objawów może niestety doprowadzić do utraty zębów. Jak temu zapobiec?

Przede wszystkim zaopatrzmy się w kilka przydatnych narzędzi, którzy wspomogą i uświetnią pracę pasty do zębów. Najoszczędniejszą metodą rozpoczęcia wzmożonej pielęgnacji jest zakupienie nici dentystycznych i antybakteryjnego płynu do płukania jamy ustnej. W ten sposób mycie zębów powinno przedłużyć się z dwóch minut do nawet dziesięciu. 
Pamiętajmy,  by dobrze wykorzystać ten czas, a wzywające obowiązki nie są dobrą wymówką, wystarczy nastawić wcześniej budzik. Droższym, choć niezawodnym, wydatkiem będzie szczoteczka elektryczna, która dotrze we wszystkie zakamarki i szczeliny, maksymalnie opóźniając powstawanie bakterii.
Niestety aby osiągnąć piękne, zdrowe zęby, będziemy musieli poświęcić więcej niż kilkadziesiąt złotych i dziesięć minut dziennie. Pielęgnacja zębów wymaga od nas także zmiany dotychczasowego jadłospisu. Powinniśmy nie tylko zrezygnować z cukrów, ale także ograniczyć picie herbaty oraz kawy. Postarajmy się wprowadzić do menu jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w rybach czy zimno tłoczonych olejach. Wszelkie niezdrowe przekąski zastąpmy surowymi owocami i warzywami. Pamiętajmy, by po każdym posiłku wypłukać buzię wodą lub sięgnąć po gumę do żucia bez cukru. Oczyści to zęby z ewentualnych resztek, z których bakterie mogą przedostać się w szczeliny międzyzębowe.

Jeżeli jednak sprawę zaniedbaliśmy, koniecznie wybierzmy się do stomatologa. Zabieg usuwania kamienia powinno się powtarzać co sześć miesięcy, choć niektórzy dentyści potwierdzają, że niektórzy pacjenci wracają nawet co dwa, trzy miesiące. Prędkość rozwoju kamienia zależy także od naszych genów, poziomu śliny w jamie ustnej czy źle założonej plomby. W dzisiejszych czasach medycyna stomatologiczna dorobiła się co najmniej kilku sposobów na całkowite pozbycie się kamienia, jednak najskuteczniejszy wydaje się tzw. skaling, podczas którego ultradźwięki rozkruszają kamień. Jeżeli jednak nalot zbieraliśmy przez kilka lat, czeka nas kilku zabiegów. Po skalingu warto zdecydować się polerowanie, co opóźni powstawanie płytki nazębnej, a cały proces zakończyć fluoryzacją

Nie da się ukryć, że profesjonalne leczenie u dentysty pozbawi nas przynajmniej kilkuset złotych, dlatego już teraz zadbajmy o stan naszego uzębienia, zaopatrując się w stosowne środki oraz zmieniając dietę, a gabinet stomatologiczny odwiedzając regularnie. Jedyny efekt uboczny, jakiego możemy się obawiać, to zdrowe i piękne zęby!


Jeżeli szukają Państwo dobrego dentysty, polecamy gabinet Dark-Dent Stomatolog Bielany, który świadczy profesjonalne usługi stomatologiczne.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…