Przejdź do głównej zawartości

Jak spowolnić proces starzenia? - naturalne środki zaradcze

Autorem artykułu jest Basia K


Wielu ludzi zastanawia się, jak rozwikłać tajemnicę mechanizmów starzenia się i znaleźć receptę na trwałą siłę, witalność, zdrowie, sprawność i młodzieńczość.
Możemy trochę pomóc sobie sami. Wystarczy, że zaczniemy o siebie dbać.

W naturalnej aptece jest wiele środków zdolnych utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji.

Aby nie dochodziło do uszkodzeń substancji genetycznej należy do jadłospisu włączyć:
witaminę C, na którą dzienne zapotrzebowanie wynosi 75mg; taką ilość znajdziemy w 40g czarnej porzeczki, 55g papryki, 65g brokułów, 80g kopru włoskiego, 100g kalafiora lub 200ml soku pomarańczowego,
witaminę E - 12 mg na dzień; tę ilość znajdziemy w 2 łyżkach oleju słonecznikowego, 125g migdałów lub 240g orzechów laskowych, 
beta-karoten, który jest w marchwi i wszystkich czerwonych oraz żółtych gatunkach warzyw i owoców (pomidorach, papryce, głogu oraz w zielonych liściach sałaty i botwiny),
bioflawonidy - ich spożycie powinno wynosić 500mg; zaspokoimy je jedząc dwa razy dziennie owoce lub warzywa,
selen - dzienną dawkę szacuje się na 50-100 mikrogramów; znajdziemy go w otrębach pszennych, produktach z pełnego ziarna, nasionach soi i ryżu, rybach, owocach morza, nerkach wieprzowych, wieprzowinie i kurzej wątróbce,
ryby, przynajmniej dwa razy w tygodniu,
produkty mleczne.

Dla zegara biologicznego korzystne będzie:
pozbycie się nadwagi,
unikanie alkoholu, nikotyny i kofeiny,
ograniczenie spożywania cukru i soli,
odpowiednia ilość snu – podczas snu przysadka mózgowa wydziela hormon somatotropinę, tzw hormon wzrostu, który odpowiada za regenerację tkanek organizmu.
codzienny, przynajmniej godzinny spacer.

Aby wzmocnić układ odpornościowy trzeba wzbogacić jadłospis o owoce, warzywa i artykuły z pełnego ziarna oraz stosować polewanie wodą metodą Kneippa.
Żeby zachować młodość mózgu należy jeść produkty zawierające cholinę, która znajduje się w warzywach o zielonych liściach, pszenicy, w jajkach.

Na procesy starzenia wpływ ma gruczoł zwany grasicą, który wspomaga komórki obronne w walce z zarazkami chorobotwórczymi. Aby go wzmocnić należy spożywać produkty zbożowe, kluski z mąki pełnoziarnistej, orzechy i owoce strączkowe.

Wiek biologiczny - mówi się, że człowiek ma tyle lat, na ile się czuje. Więc zamiast użalać się nad sobą i ciągle narzekać na różne niedogodności, jakie z wiekiem funduje nam organizm, należy wziąć się za siebie i zastanowić się czy prowadzimy zdrowy styl życia. Może jeszcze nie jest za późno na zmiany, a więc do dzieła!

Źródło: Werner Meidinger „Naturalna siła z apteki Pana Boga”



---

więcej informacji na www.ziolowyogrod.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…