Szczaw, czy naprawdę może szkodzić zdrowiu?

 

Nie ma chyba takiej osoby na świecie, która nie jadłaby zupy szczawiowej. Teraz jest ona mniej popularna, a nawet dochodzą głosy, że jedzenie szczawiu nie jest korzystne dla organizmu. Czy tak jest rzeczywiście?

Kto nie powinien jeść szczawiu?
Szczawiu (w większych ilościach) nie powinny spożywać osoby z tendencją do kamieni nerkowych, bowiem zawarty w roślinie kwas szczawiowy w połączeniu z wapniem tworzy szkodliwe dla organizmu szczawiany (które odkładają się jako kamienie w nerkach).
Szczaw nie jest również wskazany dla osób z dną moczanową czy niedoborem wapnia.

To w takim razie po co jeść szczaw?
Okazuje się, że ma on sporo cennych właściwości. Zawiera dużo witaminy C, przez co nabywamy odporności i w sposób naturalny zwalczamy stany zapalne w organizmie. Roślina ta jest korzystna dla wzroku, zawiera bowiem sporo witaminy A, która poprawia widzenie, zapobiega zaćmie i chroni przed postępującymi z wiekiem problemami ze wzrokiem.
Szczaw to również bogactwo potasu, który stabilizuje ciśnienie krwi i wspomaga układ sercowo-naczyniowy.
W medycynie ludowej herbatka ze szczawiu była używana na schorzenia wątroby oraz w problemach z woreczkiem żółciowym.

Czyli co idź na szczaw?😁
 

Komentarze