Maj to dobry czas na zbieranie Serdecznika pospolitego (Leonurus cardiaca). To popularne w całym kraju ziele, z uwagi na bogactwo składników ma wiele zastosowań. Surowiec zielarski zawiera między innymi: irydoidy, kawolidy, fenylopropanoidy, flawonoidy, związki diterpenowe, związki azotowe itd.
A na co pomaga Serdecznik?
Już sama nazwa podpowiada działanie. Preparaty z serdecznika łagodzą kołatania serca i arytmię oraz wzmacniają mięsień sercowy. Ponadto obniżają ciśnienie krwi i wpływają regulująco na czynność układu przewodzącego serca.
Dodatkowo, najczęściej w połączeniu z innymi ziołami, serdecznik działa łagodnie uspokajająco (ale nie otępiająco) łagodzi również nerwice sercowo-naczyniowe we wczesnym etapie choroby wieńcowej.
Czasem ziele jest stosowane jako lek rozkurczowy w zaburzeniach przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, zaburzenia trawienia, biegunki).
Zewnętrznie napar z serdecznika stosuje się w postaci okładów i przemywań przy trudno gojących się ranach i oparzeniach.
Komentarze
Prześlij komentarz