Ślaz zaniedbany czyli boży chlebek



Ślaz zaniedbany, zwany także bożym chlebkiem to niepozorna, uważana za chwast roślina o cennych właściwościach zdrowotnych. 
Jego łacińska nazwa, Malva neglecta, oznacza malwę zaniedbaną. Roślina ta istotnie przypomina malwę, jednak jest od niej znacznie mniejsza, osiągając do 40 cm wysokości.
Jego liście i kwiaty są jadalne i mogą być dodawane do sałatek lub używane jako przyprawa do dań gotowanych. 
Jednak najczęściej przygotowuje się z niego napary.

Co sprawia, że ślaz zaniedbany jest tak cennym dodatkiem do naszej diety?
Ta roślina ma szereg korzyści zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie, pomaga przy biegunkach i zaparciach, przynosi ulgę przy bólu ucha, pomaga przy wrzodach żołądka, zapobiega łzawieniu oczu, łagodzi trądzik i inne problemy skórne, niweluje ból gardła i ułatwia odkrztuszanie.
Działa też osłonowo przy antybiotykoterapii.

Jak stosować malwę zaniedbaną?
Wystarczy zalać 1 łyżeczkę ususzonego ślazu szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wystarczy odcedzić napój i pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. Napar ze ślazu zaniedbanego ma delikatny, słodki smak z nutą miodu, co czyni go nie tylko zdrowym, ale i smacznym dodatkiem do diety.

Istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania ślazu zaniedbanego:
Należy unikać stosowania w przypadku alergii lub nadwrażliwości na jakiekolwiek składniki rośliny.
Trzeba pamiętać, że herbatka ze ślazu może obniżać poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą lub wrażliwe na zmiany poziomu glukozy powinny zachować ostrożność.

Uwaga.
Brak doniesień o toksycznych efektach lub przeciwwskazaniach u ludzi, ale zawsze warto konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania.


Komentarze