Przejdź do głównej zawartości

Kwercetyna, naturalny związek chemiczny korzystny dla zdrowia


 

Kwercetyna to naturalny związek chemiczny należący do grupy flawonoidów. Występuje w wielu owocach, warzywach i zbożach, nadając im często żółtą lub białą barwę. 

Ale dlaczego o tym dziś mówimy? - bo w ostatnim czasie kwercetyna zyskała popularność ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Oto niektóre z nich:
👉 Silne działanie antyoksydacyjne. Kwercetyna neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych.
👉 Właściwości przeciwzapalne. Kwercetyna hamuje powstawanie związków prozapalnych, co może łagodzić objawy stanów zapalnych, takich jak alergie, artretyzm i astma.
👉 Wzmocnienie układu odpornościowego. Kwercetyna stymuluje produkcję komórek odpornościowych i zwiększa ich aktywność, co może pomóc w zwalczaniu infekcji.
👉 Ochrona układu sercowo-naczyniowego. Kwercetyna może obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać poziom cholesterolu LDL (złego) i poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych, co może zmniejszać ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
👉 Poprawa funkcji poznawczych. Kwercetyna może poprawiać pamięć, koncentrację i chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniem, co może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i Parkinson.

Niesłychane, prawda?
Kiedy przeczyta się taką litanię, nie ma się co dziwić, że substancja budzi takie zainteresowanie. A gdzie możemy znaleźć Kwercetynę?
Znajduje się ona w wielu produktach spożywczych. Oto niektóre z nich: jabłka, cebula, jagody, cytrusy, winogrona, wiśnie, brokuły, kapusta, szparagi, papryka, pomidory, kasza gryczana, płatki owsiane i zielona herbata.

Kwercetyna jest dostępna również w formie suplementów diety, ale nie polecam na razie tego, bo badania nad skutecznością suplementacji kwercetyną są wciąż w toku. Przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów kwercetyny należy skonsultować się z lekarzem, aby omówić potencjalne korzyści i ryzyko.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Cykoria podróżnik czyli batożek św.Piotra - pożyteczna roślina lecznicza

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) jest znana w Polsce pod różnymi ludowymi nazwami. Mi najbardziej podoba się określenie " batożki świętego Piotra ". Ale są i nazwy, które mogą sugerować, że to ważne ziele dla mężczyzn: twardostój, poruszeniec męski czy zrusze­niec. 😅 Cykoria występuje powszechnie przy drogach, nieużytkach i na pastwiskach. Należy do rodziny astrowatych. Dawniej, w XVIII wieku korzeń cykorii podróżnik używany był jako namiastka kawy. A moja prababcia opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku tabory cygańskie które koczowały w pobliżu jej miejsca zamieszkania używały cykorii do sporządzenia napoju przypominającego w smaku kawę. Nie byli głupi ci Romowie, bowiem zawarta w korzeniu cykorii inulina wpływa na dobrą pracę jelit i jest polecana przy  wzdęciach,  braku apetytu i  złym trawieniu. Kiedy z przeziębieniem, z nieżytem  górnych dróg oddechowych  poszlibyście na Podlasiu do znachorki, to poleciłaby Wam  okłady na klatkę piersiow