Przejdź do głównej zawartości

Jak mądrze korzystać ze słońca?



Upalne lato dotarło do Polski i spędzając czas na świeżym powietrzu, czy chcemy, czy nie chcemy wystawiamy nasze ciało na słońce. 

Z pomocą przyszedł Główny Inspektorat Sanitarny który zamieścił wpis o tym, jak zachowywać się podczas upałów i długiego "wystawiania" się na słońce. Poniżej ten tekst w całości:

Przyszło lato, więc chcemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar promieniowania słonecznego może być dla nas szkodliwy. Pamiętaj o regularnym stosowaniu kremów z filtrem i unikaj przebywania na bezpośrednim słońcu.

Jak właściwie stosować kosmetyki promieniochronne
Wybierz kosmetyk o właściwym współczynniku ochrony
Nakładaj kosmetyki przeciwsłoneczne w dużej ilości, na całą powierzchnię skóry
Aplikuj kosmetyk na skórę odpowiednio wcześniej – najlepiej przed wyjściem na słońce
Pamiętaj o ponownym nakładaniu kosmetyku – podczas pływania, wycierania ciała, czy po spoceniu się warstwa kosmetyku traci częściowo właściwości ochronne

O czym trzeba pamiętać
Niektóre lekarstwa mogą zwiększać wrażliwość na promieniowanie UV
Całkowita ochrona przed promieniowaniem nie istnieje – pewna ilość promieni UV zawsze dociera do powierzchni skóry
Odpowiednia dawka promieni słonecznych jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Słońce ma wpływ na poprawę nastroju i syntezę witaminy D, odpowiedzialnej za właściwą gospodarkę wapniową organizmu.
W nadmiarze słońce może prowadzić do poparzeń skóry, fotodermatoz lub „uczulenia na słońce”, powstawania przebarwień, szybszego starzenia się skóry, a nawet do zmian nowotworowych

Jak bezpiecznie korzystać z letniej słonecznej pogody. Krem z filtrem nie chroni organizmu przed przegrzaniem i udarem cieplnym.
Unikaj przebywania na słońcu w godzinach największego natężenia światła słonecznego
Korzystaj z cienia
Chroń ciało za pomocą odpowiedniej odzieży, np. jasnych bawełnianych koszul
Osłaniaj głowę
Noś okulary przeciwsłoneczne
Stosuj produkty ochrony przeciwsłonecznej
Niemowlęta i małe dzieci nie powinny w ogóle przebywać bezpośrednio na słońcu
Nie zapominaj również o właściwym nawodnieniu organizmu

Pamiętaj, że najbardziej narażone na promieniowanie UV części ciała to: uszy, twarz i skóra głowy, kark, plecy i dekolt, jak również podbicia stóp czy skóra za uszami


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Cykoria podróżnik czyli batożek św.Piotra - pożyteczna roślina lecznicza

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) jest znana w Polsce pod różnymi ludowymi nazwami. Mi najbardziej podoba się określenie " batożki świętego Piotra ". Ale są i nazwy, które mogą sugerować, że to ważne ziele dla mężczyzn: twardostój, poruszeniec męski czy zrusze­niec. 😅 Cykoria występuje powszechnie przy drogach, nieużytkach i na pastwiskach. Należy do rodziny astrowatych. Dawniej, w XVIII wieku korzeń cykorii podróżnik używany był jako namiastka kawy. A moja prababcia opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku tabory cygańskie które koczowały w pobliżu jej miejsca zamieszkania używały cykorii do sporządzenia napoju przypominającego w smaku kawę. Nie byli głupi ci Romowie, bowiem zawarta w korzeniu cykorii inulina wpływa na dobrą pracę jelit i jest polecana przy  wzdęciach,  braku apetytu i  złym trawieniu. Kiedy z przeziębieniem, z nieżytem  górnych dróg oddechowych  poszlibyście na Podlasiu do znachorki, to poleciłaby Wam  okłady na klatkę piersiow