Przejdź do głównej zawartości

Fiołek trójbarwny, roślina która poprawi wygląd Twojej skóry

 


Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) to urocza, mała roślina jednoroczna lub dwuletnia. Występuje w umiarkowanych i podzwrotnikowych strefach Europy i Azji. W Polsce rośnie pospolicie na terenie całego kraju na polach, ugorach, suchych pastwiskach i przy drogach. Ma dużą moc detoksykującą – oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, które są efektem ubocznym przemiany materii. 

Fiołek trójbarwny – bogactwo właściwości leczniczych

Fiołek trójbarwny, znany również jako bratek polny, to nie tylko piękny kwiat, ale i cenny surowiec zielarski o bogatych właściwościach zdrowotnych. Stosowany od wieków w medycynie ludowej, zyskał uznanie ze względu na swoje łagodne, a zarazem skuteczne działanie.

Główne właściwości lecznicze fiołka trójbarwnego:
Działanie moczopędne i oczyszczające - fiołek pobudza wydalanie moczu, co pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn, nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii. Jest cenny w profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego, takich jak zapalenie pęcherza moczowego, kamica nerkowa i obrzęki.
Właściwości przeciwzapalne - łagodzi stany zapalne, zarówno te ostre, jak i przewlekłe. Znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych, bólu stawów, a także stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik i egzema.
Działanie wykrztuśne - fiołek pomaga w rozrzedzaniu wydzieliny i ułatwia jej odkrztuszanie. Jest pomocny w leczeniu kaszlu, zapalenia oskrzeli i innych chorób górnych dróg oddechowych.
Poprawa kondycji skóry - fiołek zawiera witaminy A, C i E oraz antyoksydanty, które korzystnie wpływają na stan skóry. Zewnętrznie stosowany w postaci kompresów i okładów, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran i pomaga w leczeniu trądziku.

Fiołek trójbarwny wykazuje również działanie obniżające ciśnienie krwi, uspokajające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Może być stosowany pomocniczo w leczeniu nadciśnienia tętniczego, nerwowości, infekcji i osłabienia organizmu.

Jak stosować fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny można stosować na różne sposoby:
👉 Najpopularniejszą formą stosowania fiołka jest herbata. Łyżeczkę suszonego ziela zalać szklanką wrzącej wody, parzyć 10-15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie.
👉 Napar do płukania - który można stosować do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych.
👉 Kompresy i okłady z naparu z fiołka można przykładać na miejsca objęte stanem zapalnym lub podrażnieniem skóry.
👉 Nalewka z fiołka trójbarwnego może być stosowana wewnętrznie jako środek wzmacniający i poprawiający trawienie.
👉 Świeże kwiaty fiołka można stosować do przygotowywania maseczek i kremów do twarzy.

Przeciwwskazania.
Fiołek trójbarwny jest ogólnie bezpieczny dla większości osób. Należy jednak zachować ostrożność w przypadku ciąży i karmienia piersią, chorób nerek i alergii.

Fiołek trójbarwny to naturalny i skuteczny sposób na poprawę zdrowia i kondycji organizmu. Stosowany regularnie, może pomóc w leczeniu wielu schorzeń i wzmocnić odporność. Przed zastosowaniem fiołka warto skonsultować się z lekarzem lub zielarzem, aby upewnić się, że jest on odpowiedni dla danego przypadku.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Cykoria podróżnik czyli batożek św.Piotra - pożyteczna roślina lecznicza

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) jest znana w Polsce pod różnymi ludowymi nazwami. Mi najbardziej podoba się określenie " batożki świętego Piotra ". Ale są i nazwy, które mogą sugerować, że to ważne ziele dla mężczyzn: twardostój, poruszeniec męski czy zrusze­niec. 😅 Cykoria występuje powszechnie przy drogach, nieużytkach i na pastwiskach. Należy do rodziny astrowatych. Dawniej, w XVIII wieku korzeń cykorii podróżnik używany był jako namiastka kawy. A moja prababcia opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku tabory cygańskie które koczowały w pobliżu jej miejsca zamieszkania używały cykorii do sporządzenia napoju przypominającego w smaku kawę. Nie byli głupi ci Romowie, bowiem zawarta w korzeniu cykorii inulina wpływa na dobrą pracę jelit i jest polecana przy  wzdęciach,  braku apetytu i  złym trawieniu. Kiedy z przeziębieniem, z nieżytem  górnych dróg oddechowych  poszlibyście na Podlasiu do znachorki, to poleciłaby Wam  okłady na klatkę piersiow