Przejdź do głównej zawartości

Olej z wiesiołka - poprawia stan skóry trądzikowej i chroni przed miażdżycą!


Olej z wiesiołka to produkt o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Zawiera on bogactwo składników odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę E i minerały. 
Dzięki temu wykazuje on szereg dobroczynnych działań na organizm.

Działanie przeciwzapalne.
Kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarty w oleju z wiesiołka jest prekursorem prostaglandyn o działaniu przeciwzapalnym. Może to być pomocne w łagodzeniu objawów różnych schorzeń zapalnych, takich jak reumatyzm, artretyzm, bóle stawów, łuszczyca i egzema.

Działanie przeciwbólowe.
Olej z wiesiołka może łagodzić ból związany z różnymi dolegliwościami, w tym bóle menstruacyjne, bóle głowy i bóle mięśni.

Działanie regulujące gospodarkę hormonalną.
Olej z wiesiołka może być pomocny w regulacji cyklu miesiączkowego u kobiet i łagodzeniu objawów menopauzy. Może również wspomagać płodność u kobiet i mężczyzn.

Działanie poprawiające stan skóry.
Olej z wiesiołka nawilża skórę, reguluje wydzielanie sebum i zwalcza wolne rodniki. Może to być pomocne w leczeniu trądziku, łuszczycy i innych problemów skórnych. 
Olej sprawdza się też u osób z atopowym zapaleniem skóry, łagodzi bowiem objawy takie jak obrzęki, swędzenie skóry i obecność strupów czy zaczerwienienie.

Działanie wzmacniające układ odpornościowy.
Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju z wiesiołka może wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego i chronić przed infekcjami.

Olej z wiesiołka może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca, układu krążenia i mózgu. Istnieją również badania sugerujące, że może on być pomocny w leczeniu depresji i innych zaburzeń nastroju. 

Uwaga,
Typowa dawka oleju z wiesiołka to 1-2 łyżeczki stołowe dziennie. Należy przyjmować go podczas posiłku, aby wzmocnić wchłanianie. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, serów twarogowych i past kanapkowych oraz oczywiście do sałatek i surówek.

Przeciwwskazania.
Olej z wiesiołka może nie być odpowiedni dla osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi, przyjmujących leki rozrzedzające krew lub zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przed rozpoczęciem stosowania oleju z wiesiołka skonsultować się z lekarzem.

Należy pamiętać, że olej z wiesiołka to suplement diety i nie powinien zastępować zdrowej diety i stylu życia. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości dotyczących stosowania oleju z wiesiołka, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Cykoria podróżnik czyli batożek św.Piotra - pożyteczna roślina lecznicza

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) jest znana w Polsce pod różnymi ludowymi nazwami. Mi najbardziej podoba się określenie " batożki świętego Piotra ". Ale są i nazwy, które mogą sugerować, że to ważne ziele dla mężczyzn: twardostój, poruszeniec męski czy zrusze­niec. 😅 Cykoria występuje powszechnie przy drogach, nieużytkach i na pastwiskach. Należy do rodziny astrowatych. Dawniej, w XVIII wieku korzeń cykorii podróżnik używany był jako namiastka kawy. A moja prababcia opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku tabory cygańskie które koczowały w pobliżu jej miejsca zamieszkania używały cykorii do sporządzenia napoju przypominającego w smaku kawę. Nie byli głupi ci Romowie, bowiem zawarta w korzeniu cykorii inulina wpływa na dobrą pracę jelit i jest polecana przy  wzdęciach,  braku apetytu i  złym trawieniu. Kiedy z przeziębieniem, z nieżytem  górnych dróg oddechowych  poszlibyście na Podlasiu do znachorki, to poleciłaby Wam  okłady na klatkę piersiow