Zanim powiem, gdzie znaleźć naturalne źródła kolagenu, podam dlaczego jest on tak ważny i co się dzieje, kiedy zaczyna go brakować.
Kiedy, głownie z uwagi na wiek, zaczyna nam brakować kolagenu - zwiększa się kruchość kości i rośnie ryzyko ich złamań. Czujemy sztywność i bóle stawów.
Myślicie, że niedobór kolagenu wpływa tylko na układ kostny?
👉 Nic bardziej mylnego. Dodatkowo rośnie podatność na różne infekcje, zwiększa się łamliwość włosów a nasza skóra traci jędrność.
Jeśli chcecie zatem dostarczyć odpowiednią ilość kolagenu w organizmie, polecam spożywać produkty z żelatyną, mięso drobiowe i przetwory mięsne, różne nasiona, orzechy i migdały.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że w wytwarzaniu kolagenu i hamowaniu jego rozpadu bierze udział witamina C. Do diety należy zatem włączyć produkty będące źródłem tej witaminy, takie jak: dzika róża, papryka, brokuły, natka pietruszki (polecam szczególnie), czarna porzeczka czy cytrusy.
Zdrowia życzę!
Komentarze
Prześlij komentarz