Przejdź do głównej zawartości

Jak ograniczyć spożywanie węglowodanów?


Nie od dziś wiadomo, że zbyt duża ilość węglowodanów w diecie nie jest korzystna dla zdrowia. Wzrost wagi, nadciśnienie, zachwiany metabolizm i choroby serca, to tylko kilka niekorzystnych zmian które powoduje zbyt duża ilość spożywanej żywności bogatej w węglowodany.  

Poniżej przytaczam kilka rad dr Bartka Kulczyńskiego, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe:

1. Zamieńmy gorsze węglowodany na lepsze:
▸ ryż biały na brązowy lub czarny;
▸ kasza manna na kaszę jęczmienną (np. perłową);
▸ zwykły makaron pszenny na makaron pełnoziarnisty;
▸ płatki kukurydziane na płatki owsiane;
▸ musy owocowe na owoce ze skórką;
▸ winogrono na jagody;
▸ chleb z jasnej mąki pszennej na pieczywo żytnie razowe;
▸ drożdżówki na pełnoziarniste (np. owsiane) ciasteczka;
▸ czekolada mleczna na czekoladę gorzką;
▸ jogurt owocowy na jogurt naturalny z własnym dodatkiem.

2. Ograniczmy cukier stołowy do dosładzania na słodziki neutralne dla zdrowia (np. ksylitol, erytrytol, stewię).

3. Zamiast sięgać po gotowe musli, róbmy własną mieszankę opartą na mniejszym udziale suszonych owoców, a na większym dodatku nasion, pestek i orzechów.

4. Nie stosujmy gęstych i zawiesistych sosów zaciąganych mąką.

5. Nie rozgotowujmy ryżu, kaszy czy makaronu. Lepsze są al dente.

6. Częściej decydujmy się na warzywa surowe niż gotowane.

7. Jeśli to możliwe, wybierajmy owoce mniej dojrzałe.

8. Do potraw wysokowęglowodanowych na bazie zbóż dodajmy źródło tłuszczu w postaci awokado, ulubionego oleju roślinnego, masła, migdałów, orzechów, pestek dyni i słonecznika, nasion lnu albo sezamu. Sprawdzi się też dodatek białka, np. mięsa lub ryby.

9. Jeśli nie możemy obejść się bez ziemniaków, częściej jedzmy je na zimno (np. w formie sałatki) niż na ciepło.

Oczywiście pamiętajmy też, że jeśli jesteśmy węglowodanowymi grzesznikami, to aby hamować wzrost tkanki tłuszczowej, trzeba zwiększyć aktywność fizyczną. Ruch, zaangażowanie mięśni szkieletowych, „na bieżąco” spala nam węglowodany, zanim zaczną gromadzić się w postaci tłuszczu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar