Zapytano (w Radio ZET) dietetyczk臋 z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. Anet臋 Czerwonogrodzk膮-Senczyn臋 o trzy produkty 偶ywno艣ciowe, kt贸re warto spo偶ywa膰 codziennie. Chodzi艂o o jab艂ko, jogurt naturalny i kaw臋. 馃榿
Tak na to odpowiedzia艂a:
" Jestem zwolenniczk膮 prostych i tanich rozwi膮za艅. Wa偶ne te偶, 偶e te produkty s膮 dost臋pne ca艂orocznie. Oczywi艣cie, jako dietetyk, musz臋 zwr贸ci膰 uwag臋 na kilka wyj膮tk贸w. Jab艂ka s膮 藕r贸d艂em cukr贸w prostych, dlatego w takich dolegliwo艣ciach jak cukrzyca, insulinooporno艣膰 czy niealkoholowe st艂uszczenie w膮troby, gdzie istotn膮 rol臋 odgrywa fruktoza, nie s膮 zalecane w du偶ej ilo艣ci.
Na surowe jab艂ka powinny te偶 uwa偶a膰 osoby z chorobami trzustki, w膮troby, z chorobami zapalnymi jelit w aktywnej formie, z alergi膮 pokarmow膮. Tutaj lepsze b臋d膮 jab艂ka przetworzone – gotowane czy pieczone.
Jogurt jest korzystny dla zdrowia, ale efekt b臋dzie zale偶a艂 od tego, jaki to jest jogurt. Lepiej wybra膰 jogurt naturalny, bo jogurt owocowy cz臋sto ma dodatkow膮 zawarto艣膰 cukru, a wk艂ad owocowy zabija naturalne kultury bakterii. 呕eby jogurt mia艂 dzia艂anie probiotyczne, musi by膰 dodany wyselekcjonowany szczep bakterii, kt贸ry ma udowodnione dzia艂anie: Lactobacillus casei i Lactobacillus rhamnosus czy Bifidobacterium breve. Jogurt贸w nie mog膮 je艣膰 osoby z nietolerancj膮 bia艂ka krowiego czy siln膮 nietolerancj膮 laktozy.
Kawa te偶 dobra, o ile przestrzegamy dobowego spo偶ycia kofeiny – 3-4 fili偶anki. Od siebie dorzuci艂abym jeszcze gar艣膰 orzech贸w."
殴r贸d艂o: https://zdrowie.radiozet.pl/w-zdrowym-ciele/zdrowe-zywienie/produkty/karolina-apiecionek-trzy-produkty-ktore-spozywam-codziennie
Komentarze
Prze艣lij komentarz