Ultra przetworzona żywność zabija!




Czym jest ultra przetworzone żywność
Zupy w proszku, nuggetsy z kurczaka, frytki, hot dogi, lody, słodzone płatki śniadaniowe, słodycze i napoje gazowane to tylko najpopularniejsze produkty spożywcze, które należą do kategorii ultra-przetworzonych. Takie produkty często mają długie listy składników na opakowaniu. Są to produkty, które w składzie mają m. in. skrobię, cukier i tłuszcze nasycone z dodatkami, takimi jak konserwanty, barwniki, substancje słodzące, aromaty i „wzmacniacze sensoryczne”. 

Zespoły naukowców z Francji i Hiszpanii opublikowały badania które dowodzą, że żywność typu fast food może mieć wpływ na szereg zaburzeń medycznych, takich jak rak, otyłość i nadciśnienie. Naukowcy z Uniwersytetu w Paryżu zebrali szczegóły dotyczące diety i zdrowia ponad 105 000 osób. W ciągu pięciu lat obserwacji osoby, które spożywały najwięcej „przetworzonych” produktów żywnościowych, były najbardziej narażone na udary, zawały serca i inne problemy sercowo-naczyniowe.
Gdy ilość przetworzonej żywności w diecie wzrosła o 10 punktów procentowych, na przykład z 10% do 20%, ryzyko wystąpienia chorób wzrastało o 12%. 
Z kolei Hiszpanie z Uniwersytetu Navarra w Pamplonie monitorowali nawyki żywieniowe i zdrowie prawie 20 000 absolwentów hiszpańskich szkół w latach 1999–2014. Po uwzględnieniu czynników takich jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała i to, czy ludzie palili, trend był wyraźny. Konsumenci ultra przetworzonej żywności ‒ którzy spożywali więcej niż cztery porcje dziennie ‒ byli o 62% bardziej narażeni na zgon niż osoby, które sięgały po mniej niż dwie porcje dziennie. Z każdą dodatkową porcją ryzyko śmierci wzrastało o 18%. 

Ultraprzetworzona żywność - chcecie ryzykować?


Komentarze