Cynamon cejloński, czyli przyprawa dla zdrowia


Mijające święta przypomniały mi o tej przyprawie bo jej zapach unosił się w całej kuchni, kiedy moja córka z chłopakiem przygotowywali potrawy na stół wigilijny. Chodzi o cynamon cejloński, jednej z najpiękniej pachnących przypraw stosowanych w wielu kuchniach świata.

Ale cynamon to nie tylko przyprawa do ciast czy ryżu z jabłkami. Cynamon cejloński (podkreślam, cejloński) to przyprawa, która posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera ona błonnik, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Badania wykazały, że cynamon cejloński działa antynowotworowo, antybakteryjnie i antygrzybicznie.

👉 A teraz hit: zamiast łykać środki nasenne, z bezsennością poradzi sobie właśnie cynamon cejloński. Wystarczy dodać pół łyżeczki np. do jogurtu na godzinę przed snem.

Ale to nie koniec. Cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje pracę nerek i poprawia proces trawienia!

Musicie przyznać, że to naprawdę cudowna przyprawa.

A o cynamonie już na moim blogu było. Przeczytajcie wcześniejsze wpisy:


Komentarze