Najprostsza odpowiedź brzmi: Ketchup domowy. Najzdrowszy będzie ten przygotowany samodzielnie ze świeżych pomidorów i naturalnych przypraw.
Jeśli zdecydujecie się na zakup ketchupu w sklepie, wybierajcie produkt z możliwie najkrótszym składem. Mniej składników oznacza lepszy wybór. Unikajcie ketchupów zawierających długą listę sztucznych dodatków, barwników, konserwantów i zagęstników. Upewnijcie się również, że zawiera nie więcej niż 1,5-2 g soli na 100 g produktu.
Kluczowym aspektem jest wysoka zawartość pomidorów, która jest fundamentem dobrego ketchupu. Większa ilość pomidorów oznacza więcej witamin i minerałów.
Zamiast syropu glukozowo-fruktozowego, wybieraj ketchup słodzony stewią lub erytrytolem.
Na koniec, warto zwrócić uwagę na brak konserwantów. Ketchup bez nich jest nie tylko zdrowszy, ale często również smaczniejszy.
Komentarze
Prześlij komentarz