Przejdź do głównej zawartości

Różowa sól himalajska nie ma żadnych nadzwyczajnych wartości!

 


Czy wiecie, że nie ma wiarygodnych badań naukowych potwierdzających, że różowa sól himalajska zawiera dużą ilość cennych pierwiastków, które znacząco wpływają na zdrowie?

Choć często słyszy się, że różowa sól himalajska jest bogata w minerały i ma właściwości lecznicze, to te twierdzenia opierają się głównie na marketingu i anegdotycznych dowodach, a nie na solidnych badaniach naukowych.
Ktoś wymyślił slogan, że różowa sól zawiera "prawie całą tablicę Mendelejewa", ale to tylko chwyt marketingowy i nie warto jej kupować, licząc na jej magiczne właściwości zdrowotne.

Dlaczego sól himalajska została tak wypromowana?
Czy prowadząc biznes, nie chcielibyście sprzedawać dotychczas taniego produktu po wyższej cenie? Wystarczy opracować teorię, dodać kilka pseudonaukowych twierdzeń i tak sól himalajska staje się znacznie droższa od zwykłej soli, mimo że w rzeczywistości różni się od niej niewiele.

Ponadto warto wiedzieć, że sól himalajska, podobnie jak każda inna sól, może zawierać różne zanieczyszczenia, w zależności od miejsca wydobycia.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Czy wiecie że oryginalna marchewka jest fioletowa?

  Czy wiecie, że marchewki w swojej pierwotnej formie były najczęściej fioletowe? Tak, a na dodatek marchew fioletowa zawiera w sobie zdecydowanie więcej składników mineralnych niż pomarańczowa siostra (np. 40% więcej beta karotenu i 10 razy więcej antyoksydantów).  Fioletowe marchewki można kupić do dziś. Mają nieco inny smak niż te nam bardziej znane, są bardziej słodkie, a czasem lekko pieprzne.  Generalnie są zdrowsze niż tradycyjne marchewki. A skąd się wzięła tak popularna pomarańczowa marchewka? Zawdzięczamy to Holendrom, którzy w XVII wieku rozpoczęli selekcjonowanie odmian o intensywnie pomarańczowym kolorze. Kolor ten był kojarzony z rodziną królewską, a więc miał duże znaczenie symboliczne

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść by Twój mózg był długo młody?

Zapewne każdy z Was słyszał o diecie śródziemnomorskiej.   Ostatnio uczeni z  Uniwersytetu w Nebrasce przeprowadzili badania, które miały wykazać, które pochodzące z jedzenia substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje właśnie w diecie śródziemnomorskiej. Przypominamy zasady Diety Śródziemnomorskiej. Dieta śródziemnomorska to styl odżywiania inspirowany tradycyjną kuchnią krajów basenu Morza Śródziemnego. Badania naukowe wykazały, że jest to jedna z najzdrowszych diet na świecie, oferująca wiele korzyści dla zdrowia i zmniejszająca ryzyko chorób przewlekłych. 🍆 Podstawę diety śródziemnomorskiej stanowią produkty roślinne. Są to warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy i pestki. 🫒 Głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek. Stosowana powszechnie do gotowania, sałatek i dressingów. 🐟 Co najmniej 2-4 razy w tygodniu należy spożywać ryby i owoce morza. 🥛 Nabiał jest spożywany umiarkowanie. O ile już to głównie jo