Jest taki niepozorny i niewielki (średnica 2-3 cm) owoc, który zawiera dużą dawkę witaminy C oraz wyjątkowo cenny organiczny związek chemiczny jakim jest resweratrol*.
Dlaczego warto jeść mamoncillo?
Owoc ma bogate właściwości prozdrowotne. Wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, estrogenne i przeciwwirusowe. Reguluje pracę układu pokarmowego, wspiera pracę mięśni, kości i układu nerwowego.
Ponadto owoce mamoncillo są bogate w żelazo i fosfor.
Jedzcie na zdrowie!
Resweratrol* - organiczny związek chemiczny, polifenolowa pochodna stylbenu. Jest to bardzo skuteczny przeciwutleniacz oraz nietoksycznym środek antygrzybiczny. W badaniach klinicznych na myszkach resweratrol spowodował redukcję objawów starzenia, w tym: zmniejszony stan zapalny w śródbłonku naczyniowym, zwiększoną elastyczność aorty, większą koordynację ruchową i wolniejszy rozwój zaćmy. U myszy na diecie wysokokalorycznej spowodował wydłużenie średniej długości życia o 26%! (źródło).
,
Komentarze
Prześlij komentarz