Przejdź do głównej zawartości

Perz to nie tylko chwast, to w trudnych czasach ratunek przed głodem

 


Perz, to potępiany w czambuł chwast pospolity. Ale zanim wyrzucicie go z ogródka, to zapoznajcie się, jaki to skarb z punktu widzenia ziołolecznictwa.

W składzie kłączy perzu znajdują się między innymi: olejki eteryczne, saponiny, sole mineralne i węglowodany, w tym mannitol i fruktany. Jednym z najważniejszych z fruktanów w kłączach perzu jest inulina. To bardzo cenny składnik, ponieważ jest prebiotykiem, a więc pobudza rozwój flory bakteryjnej w jelitach.
Z innych ważniejszych składników perzu warto wymienić również witaminę C oraz inozytol, który bywa nazywany witaminą B8. Inozytol ma wiele pozytywnych zastosowań – może poprawiać nastrój, ponieważ uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników. Jest obecny również podczas syntezy hormonów (m.in. tarczycy) oraz jest składnikiem męskiego nasienia.

Na jakie schorzenia pomaga perz?
Moja babcia mówiła, że nie ma lepszego lekarstwa na problemy z pęcherzem lub na kamienie nerkowe niż herbatka z kłączy perzu. Babcia miała rację, bo jej doświadczenia z ziołami zostały potwierdzone naukowo.
Uwaga, należy powstrzymać się od stosowania tego zioła w przypadku niedrożnych dróg moczowych!
Kłącze perzu jest również wskazane dla diabetyków. Mogą je zażywać nie tylko w postaci naparów, ale także jako dodatku do sałatek czy innych potraw. Perz obniża poziom cukru, a ponadto – poziom “złego” cholesterolu LDL. 
Zielarze polecali go już dawniej na wszelkie problemy wątrobowe i żołądkowe. Dziś wiemy dzięki odkryciu wspomnianego inozytolu, że faktycznie perz może pomagać w drobniejszych dolegliwościach tego typu.
Mężczyznom pomaga również w przypadku przerostów gruczołu krokowego. Poza tym perz ma właściwości antybakteryjne i wykrztuśne.

Ciekawostki na temat perzu
W średniowieczu, świeży sok z kłaczy perzu używany był jako środek przeciwko pasożytom jelitowym. W okresie niedostatku czy wręcz głodu w Polsce, Niemczech czy Finlandii, używano wysuszonych i zmielonych kłaczy perzu jako domieszki do mąki z której wyrabiano ciasto do wypieku chleba perzowego, a także do wyrobu lekkiego piwa czy do filtracji wina.
W okresie I wojny światowej w dotkniętych głodem rejonach Niemiec i Francji, ze sproszkowanych kłączy perzu wypiekano placki oraz sporządzano namiastkę słodkiego syropu o nazwie „Mellago Graminis”, którym słodzono różne napoje.

źródła: 
Perz – chwast czy prozdrowotne zioło? (Cefarp)
Perz właściwy. Chwasty bez tajemnic – najważniejsze cechy, występowanie, szkodliwość, ciekawostki (T. Sekutowski).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar