Jakie produkty obniżają cholesterol?

 


Jak na leczenie jedzeniem przystało, dziś zaprezentuję Wam pokarmy które mogą obniżyć poziom "złego" cholesterolu.

Należy jeść warzywa takie jak: słodka papryka, surowa cebula, brokuły, szpinak, pomidory, sałata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, rzeżucha, marchew, czosnek i fasola.

Z owoców najlepsze będą: grapefruity, pomarańcze, jabłka, truskawki, banany, porzeczki, winogrona.

Z innych potraw polecam: otręby owsiane, jogurt, zielony jęczmień, imbir, oliwę, migdały, awokado, orzechy włoskie i soję.
Generalnie zwalczać cholesterol pomagają pokarmy bogate w witaminę C i beta-karoten.

Na drugim biegunie są pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu. Należy zatem unikać lub ograniczyć spożywanie: nasyconego tłuszczu zwierzęcego, masła, pełnego mleko, sera, tłustej wieprzowiny i wołowiny, skóry drobiu, jaj i majonezu.


Komentarze