Prawda czy fałsz: poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Poparzenie pokrzywą jest uważane za zdrowe! To kolejny mit, z którym postanowiłam się zmierzyć. Legenda o skuteczności pokrzywy, na przykład w leczeniu reumatyzmu, jest mi znana jeszcze z opowieści dziadka.

Najpierw zastanówmy się, dlaczego pokrzywa powoduje uczucie pieczenia. Odpowiadają za to kwas mrówkowy i histamina, które po kontakcie ze skórą wywołują pieczenie i swędzenie. Histamina może również wywołać skurcz mięśni gładkich oskrzeli, co jest typowe dla astmy. W rzadkich przypadkach, u osób szczególnie wrażliwych, kontakt z pokrzywą może spowodować ciężką reakcję alergiczną, nawet zagrażającą życiu. Anafilaktyczny wstrząs wywołany przez substancje drażniące z pokrzywy jest równie niebezpieczny jak silna reakcja na jad owadów.

Szanowni czytelnicy, nie ma naukowych dowodów na to, że celowe poparzenie się pokrzywą ma jakiekolwiek korzyści zdrowotne. Wręcz przeciwnie, uszkodzona skóra staje się bardziej podatna na infekcje, a poparzenie jest bolesne i wywołuje nieprzyjemne uczucie swędzenia.


Komentarze