Karagen jako dodatek do żywności

Przeglądając etykiety na różnych produktach żywnościowych często widzimy tajemnicze liczby, dziwne nazwy których, jeśli nie jesteśmy dietetykami lub chemikami nie potrafimy zidentyfikować.
Spoglądamy na dany produkt i zastanawiamy się czy zawarty w nim dodatek jest zdrowy dla naszego organizmu czy nie?
Gdyby było jak kiedyś w starej komedii, że jest 100% cukru w cukrze, nie byłoby sprawy. Dziś wiemy, że wędlina to nie jest 100% mięsa tylko kupa składników z dodatkiem mięsa.😀



Dlatego dziś kilka słów o dodatku do żywności oznaczony symbolem E 407To karagen, polisacharyd uzyskiwany z czerwonych wodorostów. Jest stosowany w przemyśle spożywczym do wytwarzania galaret i żeli. 
Karagen jako dodatek znajdziecie praktycznie wszędzie. Jest dodawany do twarogu, by poprawić jego fakturę. E 407 znajdziecie w lodach, jogurtach, czekoladkach i innych słodyczach. Karagen znajdziecie w mielonej wołowinie, parówkach, ale również w karmie la zwierząt czy paście do zębów. 

A jak się ze szkodliwością E 407?
W Unii Europejskiej karagen jest oznaczony jako dozwolony dodatek do żywności. 
Jednak w necie pojawiły się informacje, że w badaniach na zwierzętach " odkryto szkodliwe działanie mogące mieć wpływ na owrzodzenie jelitowe, wrzodziejące zapalenie okrężnicy i chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Jednak badania te nigdy nie zostały oficjalnie potwierdzone i mimo wielokrotnego wnioskowania o wycofanie karagenu E407 z listy dodatków do żywności, z uwagi na brak wystarczających dowodów na jego szkodliwość, wnioski zawsze odrzucano.


Komentarze