Przeglądając etykiety na różnych produktach żywnościowych często widzimy tajemnicze liczby, dziwne nazwy których, jeśli nie jesteśmy dietetykami lub chemikami nie potrafimy zidentyfikować.
Spoglądamy na dany produkt i zastanawiamy się czy zawarty w nim dodatek jest zdrowy dla naszego organizmu czy nie?
Gdyby było jak kiedyś w starej komedii, że jest 100% cukru w cukrze, nie byłoby sprawy. Dziś wiemy, że wędlina to nie jest 100% mięsa tylko kupa składników z dodatkiem mięsa.😀
Dlatego dziś kilka słów o dodatku do żywności oznaczony symbolem E 407. To karagen, polisacharyd uzyskiwany z czerwonych wodorostów. Jest stosowany w przemyśle spożywczym do wytwarzania galaret i żeli.
Karagen jako dodatek znajdziecie praktycznie wszędzie. Jest dodawany do twarogu, by poprawić jego fakturę. E 407 znajdziecie w lodach, jogurtach, czekoladkach i innych słodyczach. Karagen znajdziecie w mielonej wołowinie, parówkach, ale również w karmie la zwierząt czy paście do zębów.
A jak się ze szkodliwością E 407?
W Unii Europejskiej karagen jest oznaczony jako dozwolony dodatek do żywności.
Jednak w necie pojawiły się informacje, że w badaniach na zwierzętach " odkryto szkodliwe działanie mogące mieć wpływ na owrzodzenie jelitowe, wrzodziejące zapalenie okrężnicy i chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Jednak badania te nigdy nie zostały oficjalnie potwierdzone i mimo wielokrotnego wnioskowania o wycofanie karagenu E407 z listy dodatków do żywności, z uwagi na brak wystarczających dowodów na jego szkodliwość, wnioski zawsze odrzucano.
Komentarze
Prześlij komentarz