Jestem jak owoc dyni
dojrzały gotów rozpęknąć
i wydać ze swego wnętrza
plon ziarna
Autor: Halina Poświatowska
Trwa sezon na dynie. Wiele osób kupuje je dla ozdoby, bo ładnie wyglądają leżąc na komodzie, na ganku czy na stole. A przecież z dyni możemy wyczarować wiele ciekawych potraw, na dodatek bardzo zdrowych i smacznych.
Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. Najbardziej polecam odmiany pomarańczowe, zawierają bowiem najwięcej beta-karotenu, który wspiera naszą odporność, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Z kolei witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka. Spożywanie jej zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój zespołu suchego oka oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
Dynia dobra dla mężczyzn
Medycyna ludowa zaleca pogryzanie pestek dyni przy problemach z prostatą. Co więcej, nasiona dyni wpływają nie tylko na zmniejszenie powiększonej prostaty ale mogą zapobiec rakowi prostaty.
Acha, Panowie, podobno pestki z dyni poprawiają sprawność seksualną!
Dynia dla urody
Zamiast wydawać pieniądze na kremy na zmarszczki zacznij jeść dynię, która jest jednym z najlepszych pokarmów dla Twojej skóry. To wszystko dzięki dużej zawartości witamin A,C i E, które skutecznie walczą ze zmarszczkami.
A przecież są jeszcze pestki dyni, które zawierają cynk, potas, magnez i wapń. Dzięki tym składnikom Wasze włosy i paznokcie będą zdrowe i piękne.
Warto jeść dynię!
Komentarze
Prześlij komentarz