Dziś mamy Światowy Dzień Czekolady

Czekolada jest dobra na wszystko!
Dlatego nie ma nic dziwnego w tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady.


A jak to tak naprawdę jest z tą czekoladą?

🍫 Czekolada poprawia nastrój. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcz zawarty w ziarnach kakaowca pobudza wydzielanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.

🍫 Czekolada poprawia pracę serca. I jest to udowodnione naukowo. Zawarte w gorzkiej czekoladzie flawanole wspomagają przepływ krwi w układzie nerwowym i poprawiają parametry układu krążenia. 

🍫 Czekolada działa pozytywnie na pracę mózgu. Tak uważają naukowcy i dietetycy. I to też dzięki flawonoidom, które przechodzą przez barierę krew-mózg stymulują regenerację tkanki nerwowej i hamują starzenie się mózgu.

🍫 Czekolada zawiera bardzo dużo mikroelementów. Zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk  - czyli niezbędne dla naszego zdrowia pierwiastki śladowe.

Na koniec dodam jeszcze że czekolada jest dobra na kaszel, poprawia trawienie, reguluje poziom cholesterolu i jest... źródłem energii.


Komentarze