Przejdź do głównej zawartości

Ser KORYCIŃSKI SWOJSKI - nie jedźcie tego sera!

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności:
Wycofanie produktów pn. ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”, wszystkie rodzaje.

Zagrożenie:
W trakcie badań urzędowych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu pn. ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi”, numer partii: 30.06.2020, termin przydatności do spożycia 30.07.2020.

W związku z powyższym Producent mając na względzie zasadę ostrożności, wycofuje nie tylko ww. partię, w której stwierdzono niezgodność, lecz szerszy asortyment produktów.

Spożycie produktów zanieczyszczonych ww. mikroorganizmami patogennymi może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:

Produkt: ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”, wszystkie rodzaje, z różnymi dodatkami

Producent: Zarzeccy Sp. z o.o. , 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216

Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Data produkcji: wszystkie przed dniem 30.06.20 i wszystkie z przedziału 13 – 21.07.2020


Data produkcji jest jednocześnie numerem partii


Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. oraz Inspekcję Weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.

Producent po otrzymaniu wyników badań podjął decyzję o wycofaniu wszystkich partii sera korycińskiego swojskiego wyprodukowanego przed dniem 30.06.2020 i po dniu 14.07.2020 Dystrybutor umieścił w sklepach komunikat o wycofaniu kwestionowanej partii z rynku, dodatkowo usunął z półek sklepowych pozostały towar z partii zarówno sprzed 30.06.2020 oraz po 14.07.2020.

Producent postanowił wycofać cały asortyment będący w obrocie zarówno z datą produkcji przed 30.06.2020 oraz po 14.07.2020 pomimo zadowalających wyników badań, oraz wstrzymał produkcję do odwołania.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz z pobieraniem próbek  wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych. Po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład od dnia 13 lipca 2020r., Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania.

Firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęła decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł.
Firma Lidl poinformowała Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych przez siebie działaniach oraz jest w stałym kontakcie z producentem.

Zalecenia dla konsumentów:

W przypadku wystąpienia objawów choroby typowych dla zatrucia pokarmowego, listeriozy po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazane w komunikacie produkty.

Produkty wymienione w ostrzeżeniu należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.


Informacje na temat objawów związanych z zatruciami pokarmowymi, w tym zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ (hasło „LISTERIOZA”)

źródło


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar