Przejdź do głównej zawartości

Precz z łupieżem!

Piękne włosy to marzenie każdej kobiety. Najpiękniejsze to, oczywiście te, które wyglądają zdrowo, są długie, ładnie wystrzyżone i … bez łupieżu. Niestety ten nieprzyjemny problem białego proszku na głowie pojawia się co raz częściej. Co więcej, pozbyć się go nie jest wcale tak łatwo.
Łupież sam w sobie nie jest groźny. Powstaje co prawda na chorej skórze głowy, ale nie zagraża ani naszemu, życiu ani zdrowiu. Jego pojawianie się powoduje jednak, że w niektórych przypadkach czujemy zakłopotanie. Zwłaszcza wtedy, gdy biały proszek pojawia się na naszych ramionach i plecach. 
Bywają przypadki, że łupieżu niczym nie możemy wyleczyć. Pomimo stosowania różnych leków wciąż się pojawia i powoduje nieprzyjemne swędzenie. No cóż z łupieżem jest tak jak z trądzikiem. Jeśli raz pojawi się na naszej głowie może pojawiać się w różnych etapach naszego życia. Ważne zatem, aby nauczyć się systematycznie dbać o włosy i skórę na głowie.

Co możemy zrobić?
Jeśli zaufaliśmy mocy szamponów to tylko tych, które zawierają siarczek selenu, pirytion cynku lub dziegieć. Gdy jednak okaże się, że nie pomagają na tyle byśmy rzeczywiście poczuli komfort zastosujmy środek, który zawiera ketokonazol. Znajdziemy je w aptekach, jako preparat grzybobójczy.
Pamiętajmy, że głowa na której pojawia się łupież bardzo szybko przyzwyczaja się do danego środka. Dlatego co jakiś czas powinniśmy zmieniać szampon. Podczas mycia głowy liczy się natomiast to, by nie spieszyć się podczas jej mycia.
Szampon musi mieć wystarczającą ilość czasu, aby móc zaatakować łupież i rzeczywiście zadziałać. Oprócz szamponów, niezastąpiony w walce z łupieżem jest również olejek drzewa herbacianego. Jego zastosowanie polega na wtarciu kilku kropel w skórę głowy i pozostawienie najlepiej na całą noc. Następnie rano należy spłukać głowę szamponem, jak podczas zwykłego mycia.
Ciekawym sposobem jest również wtarcie w skórę głowy jogurtu naturalnego. Nie jest to może najprzyjemniejszy zabieg, ale nałożony na 30 minut skutecznie radzi sobie ze wzrostem drożdży będących przyczyną łupieżu.

Uwaga! Jeśli domowe środki nie zaczną działać pomimo stosowania ich systematycznie przez dwa tygodnie lepiej udać się do lekarza. Tym bardziej jeśli nasza skóra głowy będzie nas swędzieć i pojawią się na niej czerwone płaty. Może się bowiem okazać, że zamiast zwykłego łupieżu nabawiliśmy się łojotokowego zapalenia skóry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar