Kwiaty na talerzu - cukinia

We Włoszech kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Mają lekko słodkawy smak, są lekkostrawne i bogate w witaminy B, C  i PP.
Ponadto są źródłem potasu, wapnia oraz steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu. 


Ważne jest to, aby nie myć kwiatów przed spożyciem, ponieważ są niezwykle delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Kwiaty cukinii można smażyć, np. w cieście naleśnikowym lub dodawać do sałatek i innych potraw.

A tu przepis na kwiatu cukinii w cieście naleśnikowym.

Składniki:
Kilkanaście kwiatów cukinii, 250 g mąki, 200 ml wody gazowanej, 3 łyżki mleka, 1 jajko, sól, pieprz, curry. 
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę i mleko. Mieszamy, stopniowo dosypujemy mąki, cały czas miksując. 
Doprawiamy do smaku i kolejny raz mieszamy. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. 
Rozgrzewamy patelnię, zamaczamy kwiaty w cieście i smażymy kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. 
Już usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Podajemy na ciepło.

Komentarze