Przejdź do głównej zawartości

Selen - pierwiastek życia, młodości, zdrowia

Selen jest jednym z niezbędnych elementów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Brak selenu powoduje osłabienie organizmu, częstszą zachorowalność na różne infekcje, nowotwory oraz choroby serca. Niestety jego poziom we krwi spada wraz z upływem lat.

Oznaki niedoboru selenu mogą być: chroniczne przemęczenie, osłabienie mięśni i stawów, bladość, łamliwość paznokci, problemy z widzeniem, mroczki, kołatanie serca, skłonność do przeziębień, schorzenia skóry itd.


Źródła selenu w pożywieniu są: zboża, orzechy (zwłaszcza brazylijskie), mięso, jaja, nabiał, ryby i skorupiaki. Jednak, nie wszystkie pokarmy są dobrym źródłem selenu, bowiem pierwiastek ten nie w każdej postaci jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym.

Właściwości selenu

Hamuje rozwój chorób nowotworowych.
 Badania na zwierzętach wykazały, że selen blokuje 10% różnych komórek rakowych. Poza tym osoby stosujące dietę zawierającą małą ilość selenu oraz mające jego niski poziom we krwi częściej chorują na raka piersi, jelita grubego, wątroby, skóry, płuc i tchawicy. Badania w Holandii potwierdzają, że wysoki poziom selenu w diecie o połowę zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
Związki selenu zmniejszają ryzyko raka prostaty, ponieważ biorą udział w syntezie testosteronu, który reguluje zarówno prawidłowy jak i nieprawidłowy wzrost prostaty.


Zapobiega i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca.
 U osób z najniższym poziomem selenu we krwi jest trzykrotnie wyższe ryzyko zgonu na skutek chorób serca niż u osób z wysokim poziomem.
Meksykański lekarz dr Martin uzyskiwał niezwykle dobre wyniki, gdy chorych na angina pectoris (dusznicę bolesną) , leczył selenem i witamina E. Podobne doświadczenia mieli lekarze na Filipinach.
Twierdzili oni, iż sama witamina E nie dawała tak dobrych wyników, jak w połączeniu z selenem. Para ta odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania zdrowia serca i unikania chorób układu krążenia.

Hamuje rozwój AIDS
Zdaniem W. Taylora z University of Georgia College of Pharmacy wirus AIDS powoli pozbawia organizm selenu. Kiedy zaczyna go brakować w zarażonej komórce, wirus poszukuje go w innym miejscu. Powoduje to rozwój infekcji w zdrowych komórkach.

Działa przeciwgrzybiczno.
Zespół Kliniki hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieczynnia aflatoksyny i tym samym chroni komórki prze rakotwórczym działaniem tych trucizn - mykotoksyn. Ponadto selen wpływa niszcząco
na pleśnie, które je produkują.

Wzmacnia naszą odporność.
Dzięki odpowiednim dawkom selenu układ odpornościowy odzyskuje dawną siłę i zaczyna funkcjonować tak, jak wtedy gdy był zdrowy.

Zwalcza niektóre wirusy.
Badania na myszach wykazały, że brak selenu w diecie spowodował zagrożenie ze strony wirusów do tej pory nieszkodliwych. Wirusy te przybrały postać złośliwych i wywołały poważne uszkodzenia mięśnia sercowego.

Pomaga w chorobach wzroku.
Uczestniczy w ochronie przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Łagodzi poczucie zmęczenia
Ponadto zmniejsza napięcie, zdenerwowanie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian