Przejdź do głównej zawartości

Świeży sok jabłkowy – „odwieczne źródło życia”

Konsumując owoc jabłoni w różnej postaci, zastanawiałeś/łaś się nad pozytywnym skutkiem jego działania?
Ten artykuł ma za zadanie przybliżyć Ci niektóre wiadomości o tym przepysznym owocu.
Jabłko od zawsze było symbolem zdrowia, życia, urodzaju a także miłości i płodności.  W religii chrześcijańskiej przyczynił się do poznania „dobra i zła”, w mitologii greckiej uważano go za owoc nieśmiertelności, dla Rzymian jabłko było znakiem wiecznego życia i zaświatów, a więc końca życia doczesnego, zaś w mitach celtyckich jabłka ratowały życie bohaterom dając im dalsze istnienie i młodość.
Takie wierzenia w uzdrawiającą moc jabłek postawiły ten owoc na pierwszym miejscu w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i przetwórstwie sadowniczym, jako ważne źródło Wit. C, błonnika, pektyny i kwercetyny. 

Wielu naukowców poszukuje w nim nowych związków chemicznych i witamin, a kosmetolodzy, firmy spożywcze i sadownicy wykorzystują tą wiedzę do własnej działalności. Jednak mimo wielu dostępnych produktów uzyskanych z jabłek, żaden z nich nie może równać się z jego 100 %- wym, naturalnie wyciśniętym sokiem. Pomimo starań producentów, wiele z ważnych składników ginie podczas obróbki, natomiast świeży sok zachowuje to, co najcenniejsze.

Gospodarstwa sadownicze, uprawiając jabłonie, coraz często zakładają w jego obrębie przydomowe przetwórnie, w których produkują najczęściej nieklarowane, pasteryzowane soki.
I tutaj metoda pasteryzacji może odbywać się dwoma sposobami:

1. Pasteryzacja tradycyjna zwana potocznie, jako „gotowanie”- ta metoda pasteryzacji jest dłuższa. Sok podgrzewa się do temp. bliskiej 95 stopni Celsjusza przez przynajmniej godzinę. W tym czasie wraz z eliminacją bakterii następuje utlenianie i rozkład witamin, cennych minerałów a także enzymów zawartych w soku.

2. Pasteryzacja „flash” – ten specjalnie opracowany proces pozwala na zachowanie wszystkich właściwości odżywczych znajdujących się w soku.
Przed przystąpieniem do tej metody, sok musi być najpierw poddany filtracji soku (tzw. Tangential Flow Filtration – filtracja z przepływem stycznym). Sok przepływając przez filtr o odpowiednim rozmiarze porów jest odseparowywany od resztek miąższu. Dzięki takiemu procesowi technologicznemu sok zachowuje stabilność mikrobiologiczną hamując tym samym niepożądaną fermentację.
Każda metoda produkcji naturalnego soku nie należy do tanich. Pasteryzacja napoju jabłkowego sposobem pierwszym obniża jakość tego „eliksiru”, a tym samym jego skuteczność lecznicza spada do minimum. Zastosowanie metody drugiej jest droższe, ale pozwala na zachowanie wszystkich cennych witamin i enzymów.

Istnieje także trzeci sposób obróbki soku, który pozwoli na zachowanie większości cennych składników napoju, nie poddając go długiej metodzie gotowania i nie odseparowując miąższu z soku. Taką wypośrodkowaną metodę stosuje jedyne w mojej okolicy gospodarstwo sadownicze, które posiada wdrożony system HACCP.
Ich jabłka zbierane są prosto z drzewa, myte a następnie tłoczone są w tradycyjnej prasie powoli i łagodnie wraz z gniazdami nasiennymi i skórką, dzięki temu, sok posiada najwięcej pektyn spośród innych dostępnych soków.
Kolejnie napój jest poddawany pasteryzacji w temp.80 st. Celsjusza w ciągu 30 sekund w spirali wodnej i przelewany do worków typu bag-in-box. Z worków zostaje odessane powietrze wraz z pianą i zamknięte specjalnym zaworem dozującym uniemożliwiającym dostawanie się powietrza do wnętrza opakowania. Ten unikalny system chroni zawartość napoczętego już soku przed zepsuciem i sprawia, że długo zachowuje świeżość, wygląd i walory smakowe.
Potwierdzona jest trwałość soku przez 9 miesięcy. Należy go tylko trzymać w chłodnym miejscu np. w lodówce.

Co zyskujesz, jako konsument kupując taki świeży sok?
Po pierwsze – 100% - ową pewność, że sok jest zdrowy i bezpieczny od związków chemicznych, wyprodukowany z owoców, które nie leżały na ziemi, a ich wyrób przebiegał według metod Integrowanej Produkcji i certyfikatu GlobalG.A.P,
Po drugie – wzmocnienie całego organizmu, na co dzień i na diecie.
Ten płynny „eliksir młodości” ułatwia w Twoim organizmie przyswajanie wapnia, dzięki czemu wzmacniasz Sobie zęby, włosy i paznokcie, a dbającym o linie (nie tylko kobietom), zapewnia około 115 Kcal w 250g produktu.
Poza tym, jedzenie jabłek i picie jego soku chronią twój mózg i zmniejszają ryzyko zachorowalności na Alzheimera oraz chorobę Parkinsona.
Po trzecie – otrzymujesz od natury najlepszy antyoksydant ( przeciwutleniacz).
W pokarmach, które spożywamy na co dzień, bardzo dużo jest substancji chemicznych o działaniu rakotwórczym. W sezonie letnim, gdzie dominują dania grillowe, jesteśmy potrójnie narażeni na te związki. Dania smażone nad rozgrzanym węglem wytwarzają m in. węglowodory aromatyczne, tzw. WWA, heterocykliczne aminy, a także wolne rodniki. Natomiast w nowalijkach kupowanych w sklepach znajdziemy nitrozaminy.

Zapraszając gości do swojego domu na wspólne grillowanie dbamy o jak najlepsze menu i atmosferę dla swoich wizytatorów. Ale zapominamy zadbać o swoje zdrowie w takim momencie.
Aby temu zapobiec, zaopatrzmy się w naturalny sok jabłkowy, który pomoże Nam znieść ciężkostrawne posiłki. Popijając taki sok w czasie konsumpcji owych potraw, utrudnimy wolnym rodnikom niszczyć nasz organizm. A My sami poczujemy się jeszcze lepiej w naszym ciele.
Autorem artykułu jest Agnieszka Biała
---
Agula dla www.szlachetnetrunki.pl - Świeże soki jabłkowe Buły z dostawą do domu.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian