Kwiat Lipy – naturalne wsparcie w stanach gorączkowych i napięciu nerwowym
Właściwości i działanie:
Kwiatostan lipy (najczęściej lipy drobnolistnej lub szerokolistnej) jest cennym surowcem zielarskim, znanym i stosowanym od wieków w medycynie ludowej. Wykazuje szereg dobroczynnych właściwości, wynikających z obecności flawonoidów, olejków eterycznych, śluzów i garbników. Twoja babcia na pewno doskonale zna działanie kwiatu lipy:
Działanie napotne i przeciwgorączkowe: Jest to jego najbardziej znane zastosowanie. Flawonoidy i inne składniki lipy delikatnie pobudzają gruczoły potowe, co prowadzi do zwiększonego pocenia się i w efekcie sprzyja łagodnemu obniżeniu temperatury ciała w przebiegu stanów gorączkowych towarzyszących grypie, przeziębieniu, zapaleniu gardła i oskrzeli.
Wspomaganie układu oddechowego: Zawarte w lipie śluzy działają osłaniająco, powlekająco i zmiękczająco na błony śluzowe gardła i jamy ustnej. Dzięki temu łagodzą kaszel (zarówno suchy, jak i mokry) oraz podrażnienia gardła. Właściwości te są również wykrztuśne.
Działanie uspokajające i relaksujące: Olejki eteryczne (w tym farnezol) oraz flawonoidy nadają lipie łagodne działanie uspokajające, pomagające w stanach napięcia nerwowego, nadmiernej pobudliwości oraz ułatwiające zasypianie.
Działanie moczopędne (diuretyczne): Lipa wspiera pracę nerek i pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn, co jest szczególnie korzystne w czasie infekcji.
Wsparcie układu pokarmowego: Może działać rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co bywa pomocne przy łagodnych zaburzeniach trawiennych (np. wzdęciach, niestrawności).
Sposób przygotowania naparu:
Składniki: 1,5 łyżki stołowej suszonych kwiatów lipy.
Zaparzanie: Zalać 1 szklanką wrzątku.
Czas: Zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Przykrycie zapobiega ulatnianiu się cennych olejków eterycznych.
Przygotowanie do spożycia: Odstawić na kolejne 10 minut (lub do lekkiego przestudzenia) i przecedzić.
Wskazówka: Aby wzmocnić działanie napotne i smak, do przestudzonego naparu (o temperaturze poniżej 40 stopni można dodać miód lipowy lub sok malinowy.
Zalecane spożycie:
W stanach gorączkowych, przeziębienia i grypy: Zalecane spożywanie to 0,5 szklanki 4 razy dziennie (najlepiej ciepły napar).
W przypadku bezsenności lub napięcia nerwowego, stosuje się jedną porcję na krótko przed snem.
Inne Zastosowania:
Płukanki i okłady: Przestudzony napar może być stosowany do płukania gardła w stanach zapalnych oraz jako okład na oczy w przypadku zmęczenia, zapalenia spojówek czy obrzęków.
Kąpiel: Dodatek silnego naparu do kąpieli działa relaksująco i ułatwia zasypianie.
Uwagi:
W stanach przeziębienia, ze względu na działanie napotne, zaleca się picie naparu ciepłego, najlepiej wieczorem przed snem, by maksymalnie wykorzystać jego właściwości w trakcie nocnego odpoczynku.
Kwiat lipy jest uznawany za surowiec bezpieczny, często stosowany również u dzieci (w odpowiednio dostosowanych dawkach). Jednak w przypadku poważnych schorzeń zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Komentarze
Prześlij komentarz