Cykoria jako lek czy potrawa?


Najnowsze badania dotyczące cykorii wskazują, że powinna być ona traktowana bardziej jak lek niż potrawa.
Dlaczego tak się dzieje? - to z uwagi na niezwykły miks składników zawartych w tym warzywie.

Co tam znajdziemy w środku?
.
Cykoria zawiera substancje goryczkowe, które spalają tkankę tłuszczową. A jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie prawidłowej wagi, nie trzeba nikogo przekonywać.
Kolejny składnik to laktukopikryna. Substancja która łagodzi bóle, uspakaja i wspomaga walkę z malarią.
Dalej idzie inulina, która jest prebiotykiem. Chroni przed rakiem jelita grubego i pomaga walczyć z cukrzycą.
I na koniec minerały: potas, fosfor i wapń.

Uwaga!
Kupujcie tylko jasno-zieloną  cykorię. Ta czerwona, wyhodowana jako hybryda, co prawda zawiera o wiele mniej substancji goryczkowych, ale i mniej substancji które mają najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie.


Komentarze