Bukwica - roślina stosowana w ziołolecznictwie na dolegliwości układu pokarmowego


Ciągle wracamy do źródeł. Sięgamy do wiedzy naszych dziadków, do starych książek zawierających informacje o właściwości ziół.
No i obecnie nawet medycyna odkryła roślinę o dzwonkowatych kwiatach - bukwicę zwyczajną (Betonica officinalis)

Zielarki działające na wsi od dawna wiedziały, że wyciąg z bukwicy ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Że działa przeciwbiegunkowo, przeciwkrwotocznie, ściągająco i odtruwająco.
Herbatka z bukwicy wpływa pozytywnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Dzięki temu pomaga przy nieżycie żołądka i jelit, zatruciach pokarmowych, zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i wzdęciach. Na dodatek, jeśli zatrucie ma podłoże bakteryjne, bukwica potrafi je zniszczyć.
Pomocniczo napar z ziela pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz złagodzić bóle głowy.


Komentarze