Przejdź do głównej zawartości

Nieprzyjemne choroby układu pokarmowego

Gdy się opamiętamy, często jest już za późno, ponieważ już męczą nas refluks i uporczywa zgaga. Wtedy najchętniej sięgamy po reklamowane w telewizji leki, które są dostępne bez recepty. Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ te choroby powinny być leczone pod czujnym okiem specjalisty.



Czym jest refluks?
Choroba refluksowa powstaje wtedy, gdy wpust i zwieracz dolny żołądka nie spełniają należycie swojej funkcji i pokarm z żołądka wraca do przełyku.
Często towarzyszy temu stan zapalny błony śluzowej przełyku, ponieważ z żołądka wydostaje się też kwas solny, a błona przełyku nie jest odporna na jego żrące działanie. To właśnie kwas solny powoduje pieczenie oraz ból. Dodatkowo, pojawia się zgaga, odbijanie się po posiłku, ból, który narasta podczas leżenia i schylania się, posmak mydlin i soli w ustach, czkawki oraz problemy z przełykaniem. Dodatkowo, chorzy odczuwają ucisk w przełyku i czują, że pokarm im wraca. Są to przykre objawy, dlatego warto udać się na konsultację do lekarza.

Jak wygląda leczenie?
W początkowym stadium refluks i zgaga mogą zostać szybko wyleczone. Trzeba koniecznie zmienić dietę oraz przyjmować leki, które będą neutralizowały poziom kwasów w żołądku. Często leki trzeba przyjmować przez całe życie, a u niektórych pacjentów konieczna jest operacja, jednakże są to przypadki skrajne i nie należy się nimi zbytnio przejmować.

Czy ta choroba jest groźna?
Nieleczony refluks i zgaga mogą doprowadzić do wielu powikłań. Mogą skutkować krwawieniami, zapaleniem przełyku, wrzodami oraz bardzo trudnym w leczeniu nowotworem.  Dlatego tak bardzo ważna jest profilaktyka oraz kontrolne badania u specjalistów. Nie wolno leczyć się na własną rękę, ponieważ to do niczego nie prowadzi. Należy być cały czas pod opieką specjalisty, który będzie monitorował postępy choroby oraz pilnował zmiany naszej diety oraz stylu życia.
-- O autorze
http://www.przelykbarretta.pl/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian