Przejdź do głównej zawartości

Kokos i jego zastosowanie

Wszyscy znamy smak wiórków kokosowych, mówimy: „kokosowy interes” lub „komuś odbiła palma”. Co tak naprawdę wiemy o kokosach i palmach kokosowych? Pewnie niewiele a przecież to drzewo jest tak ważne dla ludzi, którzy mieszkają w regionach, gdzie one rosną.

W sanskrycie, czyli literackim języku starożytnych i średniowiecznych Indii, kokos oznacza drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia, natomiast w języku malajskim oznacza drzewo o tysiącu zastosowań. To pokazuje jak silną pozycję w życiu i kulturze ludzi zajmuje ta wyjątkowa roślina.

Kokos właściwy to jedyny gatunek z monotypowego rodzaju kokos. Należy do rodziny arekowatych. Palmy kokosowe pochodzą równocześnie z dwóch zakątków świata – z południowo-wschodniej Azji oraz północno-zachodniej Ameryki Południowej. Palmy kokosowe to rośliny okrytonasienne. Osiągają wysokość nawet 30 metrów. Mają bardzo duże liście o pierzastym kształcie i długości 3-4 metrów. Owoc palmy, czyli kokos to jednonasienny pestkowiec powstały z trzech zrośniętych owocolistków. Owoc składa się z dwóch warstw – miękkiej warstwy włókien i zdrewniałej pestki. Pestka wewnątrz posiada warstwę bielma, z które po wysuszeniu powstaje kopra a z niej wiórki kokosowe. 
Kopra jest wysokokaloryczna – zawiera aż 70 procent tłuszczu, około 14 procent cukrów i tylko 7 procent białka. Oprócz bielma, orzech kokosowy wypełniony jest płynem nazywanym mlekiem kokosowym. Pojedynczy owoc może ważyć na wet 2 i pół kilograma. Co ciekawe, owoc unosi się na powierzchni wody, więc może być przenoszony na duże odległości przez fale morskie.

Budowa kokosa wyjaśnia dlaczego jest on tak istotnym drzewem dla mieszkańców południowej Azji oraz północnych krańców Ameryki Południowej. W krajach, gdzie panuje bieda, wszystkie surowce są skrzętnie wykorzystywane. Każdy element palmy kokosowej do czegoś się przydaje. W Polsce najbardziej znaną częścią są wiórki kokosowe. W krajach egzotycznych koprę jada się i na surowo, i po ugotowaniu. Używa się jej także w przemyśle kosmetycznym jako środek rozjaśniający i wygładzający skórę.

Mleko kokosowe pije się jako napój orzeźwiający. Zawiera on dużo elektrolitów, więc sprzyja wysiłkowi fizycznemu. Ma także zastosowanie lecznicze w przypadku problemów żołądkowych, biegunki, wymiotów. Bardziej ekstremalnym zastosowaniem mleczka kokosowego w medycynie jest jego podawanie dożylne w przypadku braku innego płyny uzupełniającego osocze krwi. Woda w kokosie jest sterylna do momentu otwarcia. W sektorze gastronomicznym mleczko można spotkać także pod postacią oleju kokosowego lub likieru kokosowego. Natomiast wino palmowe robi się z naciętych kwiatostanów.

Włókniste wytłoki pozostałe po przerobieniu surowca podaje się zwierzętom jako paszę. Z włókien kokosa produkuje się nawet pędzle. Szczotki, maty. Liście służą na przykład do przykrywania dachu, drewno do budowy mebli. Bardzo szerokie zastosowanie znalazły łupiny po orzechach. Wyrabia się z nich instrumenty, poleruje podłogi, używa jako opał.

o Autorze M.B.

Artykuł pochodzi z serwisu Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian