Przejdź do głównej zawartości

Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Probiotyki wspomagają profilaktykę, łagodzenie objawów i leczenie alergii - potwierdzają badania zespołu profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka. Zdaniem naukowców największą skuteczność w walce z alergią wykazują dobre bakterie pochodzące z obszaru geograficznego, w którym są stosowane.

Alergia dziecka to utrapienie dla malucha i jego rodziców. Już niedługo po urodzeniu pojawiają się niewielkie plamki na buzi i głowie, a później na ramionach, brzuszku, plecach opowiadają rodzice małych alergików. Pociecha zaczyna się drapać i nie śpi w nocy, a my razem z nią.

Życie przeradza się w koszmar
Pojawienie się alergii, zwanej inaczej uczuleniem, oznacza, że układ odpornościowy organizmu nieprawidłowo reaguje na substancje (alergeny) normalnie występujące w środowisku. W wieku niemowlęcym jednym z najważniejszych alergenów pokarmowych jest mleko krowie. Nawet do 20% niemowląt może mieć objawy alergii pokarmowej. Oprócz tak zwanego atopowego zapalenia skóry pojawiają się biegunki, wymioty, u niemowląt kolki, u dzieci starszych bóle brzucha, infekcje górnych dróg oddechowych, szczególnie zapalenie oskrzeli.


Dlaczego coraz częściej chorujemy na alergię?
Specjaliści badający przyczyny alergii coraz większe znaczenie przypisują zmianom mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy (tzw. mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii). Tracimy odporność, bo nadmierna sterylizacja życia nowoczesnych społeczeństw już od urodzenia ogranicza kontakt z bakteriami koniecznymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego.

Jak probiotyki pomagają w alergii
Biorąc to pod uwagę, naukowcy dochodzą do wniosku, że szczepy tak zwanych dobrych bakterii mogą mieć zastosowanie w leczeniu alergii i profilaktyce chorób alergicznych. Probiotyki to mikroorganizmy wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowych ludzi. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie działają tak samo. Ostatnie badania wskazują, że działanie tego samego probiotyku w alergii jest odmienne w różnych krajach. Wydaje się więc, że największą skuteczność w walce z alergią wykazują dobre bakterie pochodzące z obszaru geograficznego, w którym są stosowane.

Polski probiotyk w terapii wspomagającej
Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że dla nas najskuteczniejszą formą leczenia jest terapia polskimi probiotykami. Warto podkreślić, że jedynym probiotykiem rodzimej produkcji znajdującym się na rynku polskim, który posiada badania kliniczne, jest mieszanina trzech szczepów bakterii: Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 i Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, czyli preparat Latopic. Badania przeprowadził zespół profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Szczepy zostały wyizolowane i scharakteryzowane przez zespół naukowców Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk
o Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierownictwem prof.dr.hab. Zdzisławy Libudzisz.

Badania profesor Cukrowskiej wykazały, że dzieci z alergią na białka mleka krowiego leczone dietą bezmleczną, u których stosowano preparat Latopic, mają mniej nasilone objawy skórne, szybciej rozwijają tolerancję na mleko oraz rzadziej chorują na spastyczne zapalenie oskrzeli niż dzieci pozostające tylko na diecie.

Kształtowanie ekosystemu jelitowego odbywa się do około drugiego roku życia, dlatego ten okres wydaje się optymalny do modulowania składu flory bakteryjnej jelit. W chwili obecnej najlepiej udokumentowane efekty w leczeniu alergii pokarmowej daje stosowanie diety eliminacyjnej. Jednakże omówione powyżej pozytywne następstwa podawania probiotyków zawierających wspomnianą mieszaninę trzech szczepów bakterii, skłaniają do zastosowania ich jako bezpiecznej terapii wspomagającej u dzieci do drugiego roku życia.

--

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian