Kwiatki na talerzu - róża


Płatki róż na talerzu podaje się często w dobrych restauracjach jako dodatek do wykwintnego jedzenia. W smaku są bardzo delikatne, lekko cierpkie.
Ale pamiętajmy, nie można spożywać kwiatów kupionych w kwiaciarni!

Najzdrowsze będą róże z ciemniejszymi kwiatami, mają bowiem więcej prozdrowotnych przeciwutleniaczy. W medycynie ludowej napar z płatków podawano niemowlętom i małym dzieciom na biegunki. Ponadto róża działa uspokajająco, poprawia samopoczucie i działa przeciwzapalnie.

Kwiatek ma również zastosowanie w kuchni. Z płatków róży nasze babcie robiły wspaniałe konfitury, które były dodawane jako nadzienie do pączków.
Nigdy nie zapomnę wspaniałego smaku wina, które wyrabiała moja ciocia dodając do baniaka kilka garści suszonych owoców dzikiej róży.

Róża to zatem prawdziwy skarb!


Komentarze