Przejdź do głównej zawartości

Magnez - doskonały lek na stres

W okresie intensywnego wysiłku intelektualnego, podczas wielogodzinnej nauki często wraz ze meczeniem zaczynamy odczuwać stres, zdenerwowanie i rozkojarzenie.
Mamy wówczas problemy z koncentracją, szybko się irytujemy, stajemy się nerwowi, a nasze serce zaczyna mocniej bić. Objawy te mogą świadczyć o niedoborze magnezu. Minerał ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu zwłaszcza w czasie nauki, w przypadku osób pracujących umysłowo bądź narażonych na ciągły stres. Jednak na tym nie kończą się zalety, jakie posiada magnez.

Właściwości prozdrowotne magnezu
Magnez pełni niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu naszego  organizmu. Przede wszystkim ma istotny wpływ na nasz układ nerwowy, gdyż charakteryzuje się uspokajającymi właściwościami, kojącymi nerwy i zmniejszającymi pobudzenie organizmu.
Magnez posiada również pozytywny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy chroniąc serce  oraz przyspieszając jego leczenie, ma  również działanie przeciwzakrzepowe.
Kolejną zaletą magnezu jest jego oddziaływanie na nasz układ kostny , biorąc udział w jego rozwoju  oraz zwiększając ich wytrzymałość i odporność na złamania. Jest również istotny w procesie przeciwdziałania osteoporozie.
Dobroczynne właściwości magnezu można również zaobserwować  w przypadku nerek, układu pokarmowego, a  w szczególności ma wpływ na funkcjonowanie wątroby, jak również korzystnie wpływa na układ rozrodczy, oczy, wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami.

Niedobór magnezu
Magnez jest pierwiastkiem, który wypłukiwane jest z naszego organizmu w wyniku nadmiernego spożywania kawy, herbaty  i alkoholu, w konsekwencji czego szybko może dojść do jego deficytu. Do najczęstszych skutków niedoboru magnezu zalicza się zaburzenia układu nerwowego  i sercowo-naczyniowego, przejawiające się  nadmierną nerwowością, poceniem nocnym, przemęczeniem , problemami z zasypianiem, skurczami mięśni, drganiem powiek i drętwieniem kończyn, a w poważniejszych przypadkach może prowadzić do rozwoju padaczki, nerwicy, czy różnego typu chorobom neurologicznym.
Doskonałym źródłem magnezu są warzywa strączkowe, banany, orzechy, mleko, kakao, soja i wiele innych.
Profilaktycznie oraz w okresie zwiększonego zapotrzebowania na magnez (w czasie nauki, intensywnej pracy umysłowej, sytuacjach długotrwałego stresu)powinniśmy przyjmować preparaty witaminowe zawierające ten pierwiastek.
---
Irena Zobniów
irena.zobniow.com
Vita-centrum.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar