Przejdź do głównej zawartości

Dynia w kilku odsłonach

Jeszcze do niedawna, dynia kojarzona była jedynie z ozdobnym elementem coraz bardziej popularyzującego się święta Helloween. W ostatnim czasie, staje się coraz bardziej powszechna w naszej kuchni. Sprawdźmy, jakie przepisy z dynią cieszą się popularnością. 



Dynia w kuchni-potrawy obiadowe
Sposobów wykorzystania dyni w kuchni jest naprawdę wiele. Jednym z najbardziej powszechnych sposobów na to, co zrobić z dyni jest zupa. W tym celu należy obrać dynię ze skóry i pozbyć się nasion, po czym pokroić ją w kostki. Zupę przygotowujemy na bulionie warzywnym, którym zalewamy dynię i ziemniaki smażone wraz z pomidorami i cebulkę na oliwie. 

Bardzo fajnym pomysłem na wykorzystanie dyni w kuchni są placki. Przygotowanie jest bardzo proste i przypomina robienie placków ziemniaczanych. Dynię wraz z marchewką i cebulą należy zmielić w blenderze, do masy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i przyprawy. Masę smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. 

Dynia na słodko? Strzał w dziesiątkę!
A może coś słodkiego? Sernik dyniowy to potrawa, którą zaszokujemy gości. Przygotowuje się go z odpowiednio pieczonej dyni, którą następnie dokładnie blendujemy dodając skórkę pomarańczową i zmielony twaróg. Masę miksujemy ponownie dodając jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budyń w proszku. W ten sposób otrzymujemy masę dyniową na sernik. Dalej postępujemy jak w przypadku sernika tradycyjnego. 


Dynia poza kuchnią - może w łazience?
Bogaty skład dyni w witaminy i minerały, sprawia, że idealnie nadaje się ona nie tylko w kuchni, ale również jako środek na domowe kosmetyki. Jest to możliwe dzięki zawartości selenu, błonnika, żelaza oraz witamin A,E,C,B1,B2,PP, które wykazują bardzo silne działanie regenerujące i pielęgnujące skórę. Żeby przygotować maseczkę na twarz, należy zblendować dynię wraz z połową jabłka, po czym dodajemy łyżkę miodu i mleka i mieszamy. Maseczkę należy nałożyć na ok. 15 minut. Z dyni można zrobić również domową odżywkę do włosów. Kawałki dyni mieszamy ze szklanką purée i dodajemy 2 łyżki miodu. Odżywkę nakładamy na suche włosy i zakładamy czepek, trzymamy przez 15 minut. Taki zabieg przyczynia się do regeneracji skóry głowy, nawilżenia włosów i wzmocnienia cebulek.

Autor: Anna Michniewicz


Zapraszamy również na nasz blog kulinarny
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar