Przejdź do głównej zawartości

Osteoartroza - zwyrodniene stawów

Choroba układu ruchowego, jaką jest osteoartroza, to jedna z najczęstszych chorób dotykających kolana. 


Charakteryzuje się ona uszkodzeniem chrząstki stawowej, które może powodować, że główki kości zaczynają ocierać się o siebie. Taki stan powoduje ból kolana, sztywność oraz deformacje stawów kolanowych.
Osteoartroza jest wynikiem działania całego szeregu czynników powodujących przeciążenie stawów. 
Między innymi są to: ciężki wysiłek fizyczny, otyłość lub nadwaga, złe odżywianie, nawracające urazy stawów, złe nawyki ruchowe, a także skłonności genetyczne. Końcowym efektem jest uszkodzenie chrząstki oraz zwiększona utrata składnika budującego tkanki. 
Choroba ta dotyka zwłaszcza drobne stawy rąk i nóg oraz nadmiernie obciążane stawy jak kolana, biodra i kręgosłup.
Główne objawy osteoartrozy to:
- ból stawu, który nasila się podczas ruchu   
- zesztywnienie stawu
- utrata/obniżenie funkcji w stawie
- deformacja stawu

 Leczenie osteoartrozy:
1. Leczenie metodą tradycyjną - większość osób, którym doskwiera choroba zwyrodnieniowa stawów, ma także problemy z nadwagą. Zbyt duża waga obciąża stawy, powodując ich nadmierne zużywanie. W takich przypadkach pierwszym i niezbędnym zaleceniem jest obniżenie wagi. Następnym istotnym krokiem w leczeniu jest praca z fizjoterapeutą, który pomoże usprawnić zakres ruchowy w stawie. Częstym błędem, który należy wyeliminować, jest też picie zbyt małej ilości wody.
2. Leczenie farmaceutyczne.
3. Leczenie chirurgiczne.




Warto też zwrócić uwagę na suplementy diety, które można stosować zarówno jako uzupełnienie leczenia, jak i w profilaktyce.

W trakcie badań przeprowadzonych w Klinice Ortopedycznej Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Komenskiego w Bratysławie pod kierunkiem lek. med. P. Cisara, PhD, podawano  pacjentom cierpiącym na osteoartrozę, terapeutyczną dawkę 150 mg Pycnogenolu dziennie. 
Już po miesiącu stosowania pojawiły się widoczne wyniki. Pycnogenol jest substancją uzyskiwaną z kory sosny śródziemnomorskiej i jest silnym antyoksydantem.
Pycnogenol między innymi: obniżył ból kolan wywołany przez chorobę zwyrodnieniową, obniżył zesztywnienie kolan, obniżył negatywne uczucie obciążenia stawów, a ponadto nie wykazał żadnych skutków ubocznych.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar