Przejdź do głównej zawartości

Aloes - Zielony Lekarz

Aloes jest nieocenionym skarbem w walce o nasze zdrowie. Z wyglądu może przypominać nam agawę. W ciepłych krajach i w swoim naturalnym środowisku rośnie nawet do 5 metrów wysokości. 


Gdy uprawiamy go w domowych warunkach w doniczce, wysokością nie przewyższa jednego metra. Sok aloesowy jest bogaty w aminokwasy, minerały i witaminy. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne pomaga w gojeniu się nawet poważnych ran. Dowiedz się więcej o zaletach aloesu i zacznij go stosować już dziś! 

SOK Z ALOESU
Aloes był stosowany już 5 tysięcy lat p.n.e. przez wszystkie starożytne cywilizacje. Pierwsze informacje o tej roślinie, znajdują się na glinianych sumeryjskich tabliczkach (ok. 1750 r. p.n.e.).

Roślina ta ma wiele „przydomków”, np.: zielony lekarz, cichy uzdrowiciel, lilia pustyni, roślina nieśmiertelności. Istnieje ponad trzysta odmian tego cudownego daru natury, jednak tylko pięć z nich posiada właściwości lecznicze. 

W starożytności aloesu używano, jako pachnidła, którym perfumowano odzież i akcesoria domowe, a także płótna grobowe. Traktowano go, jako symbol życia po śmierci, ofiarowano go zmarłym i przyozdabiano nim groby oraz piramidy.
Egipcjanie twierdzili, że „zielony lekarz” zapewni im wieczną urodę i zdrowie, co za tym idzie wieczne życie. 

WŁAŚCIWOŚCI ALOESU
Aloes ma szerokie spektrum działania. Podnosi odporność, zwłaszcza w okresach przejściowych (jesień-wiosna). Posiada właściwości odżywiające i wzmacniające, ponieważ zawiera łatwo przyswajalne cukry, minerały i witaminy. Dodatkowo regeneruje uszkodzoną skórę – pomaga w procesie gojenia ran, również owrzodzeń. Pozytywnie wpływa na nasze ciało odtruwając je i pozbywając się wszystkich szkodliwych substancji. Jest pomocny w walce z astmą i alergią, ponieważ ma działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. Posiada silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. 

Liście aloesu są grube i mięsiste, posiadają bogactwo aktywnych substancji. Najważniejsze z nich to aloina, aloeemodyna i barbaloina. Są one pomocne w leczeniu nowotworów (aloeemodyna pomaga powstrzymać rozwój białaczki). Oprócz zastosowania w medycynie naturalnej, jest też stosowany w kosmetyce – ma działanie odmładzające i upiększające. Sok aloesowy zawiera też substancje, hamujące stany zapalne oraz łagodzące objawy reumatyzmu i nerwobóle. 

ZASTOSOWANIE ALOESU
Sok z aloesowy można zastosować w takich dziedzinach, jak medycyna i kosmetyka. Aloes znany jest przede wszystkim ze swych cennych właściwości, stymulujących układ odpornościowy. Należy go stosować dla wzmocnienia organizmu w czasie przesilenia oraz gdy jesteśmy mniej odporni, np. z powodu nagłej zmiany klimatu, czy po przebytej chorobie. 

Możemy go też stosować, gdy mamy problemy z trawieniem, ponieważ normuje pracę jelit, leczy wrzody i zaparcia. Warto o nim pomyśleć też w przypadku, gdy chcemy się odchudzić, ponieważ ma działanie detoksykujące i oczyszczające. Jednak w każdej sytuacji należy kierować się starą zasadą - „co za dużo, to niezdrowo” - gdy pijemy aloes przez dłuższy czas, możemy odnieść odwrotny skutek, tj. trudności z wypróżnianiem. 

Systematyczne picie aloesu obniża poziom cukru u osób, cierpiących na cukrzycę. Płynny aloes w łatwy sposób wzbogaci naszą codzienną dietę w witaminy: A, B (zwłaszcza B12), C i E. Oprócz tego, znajdują się w nim: wapń, żelazo, sód, potas, magnez, a przede wszystkim duża zawartość aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe (pomagają one obniżyć cholesterol we krwi).

Autor: Ewa Mazurkiewicz


NetworkSystem,https://myduolife.com/link/78ee9ea75980baf0
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar