Przejdź do głównej zawartości

Imbir jest doskonały nie tylko w kuchni

Imbir (Zingiber officiale) - roślina liściasta z małymi żółto-purpurowymi kwiatami. Pochodzi z puszczy tropikalnych południowo-wschodniej Azji. 



Sadzi się ją dla leczniczych właściwości korzenia, który jest stosowany w formie suszonej i mielonej. Ma on bardzo typowy aromat. Starożytny grecki lekarz Diskorides zalecał imbir dla neutralizacji trucizn. W Europie już od IX wieku był stosowany tak często, jak dziś pieprz i sól. Ze względu na swój mocny aromat, wykorzystywany jest tez w kuchni. W nowoczesnej medycynie, imbir wykorzystuje się m. in. jako substancję wspomagającą leczenie schorzeń reumatycznych i neurologicznych.

Dobry na reumatyzm
Szczególnie w ostatnich latach pojawiło się wiele badań z wykorzystaniem imbiru w leczeniu reumatyzmu. Artropatia reumatyczna jest jednym z najczęściej występujących chronicznych chorób zapalnych. W leczeniu chorób reumatycznych stosuje się wiele różnych leków: kortykosterydy oraz niesterydowe leki przeciwzapalne. Jednak ich stosowanie przynosi ze sobą wiele skutków ubocznych. Nie można ich również stosować w ciąży, mogą też wywołać krwawienia do układu pokarmowego. Podawanie tych leków związane bywa często z reakcjami alergicznymi, co więcej długotrwałe ich stosowanie może prowadzić do systemowego uszkodzenia organizmu.
Osoby regularnie stosujące preparaty z imbirem zauważają ustąpienie bólu, lepszy ruch stawów, zmniejszenie opuchlizn oraz ustąpienie porannych zesztywnień. Ogromną korzyścią jest fakt, że preparat ten jest nietoksyczny i nie ma skutków ubocznych. Jednak w przypadku bardziej wrażliwych pacjentów może wywołać uczucie gorąca i palenie w żołądku. Dlatego zaleca się podawanie preparatu z jedzeniem i zapić dostateczną ilością płynów. Nie jest  polecany tym, którzy mają wrzody żołądka lub cierpią na stany zapalne żołądka. 


A co z migreną?
Do tej pory nie wyjaśniono w dokładny sposób przyczyn, ani nie określono dokładnej definicji migreny. Migrenę można definiować jako napadowy ból głowy, który pojawia się w różnych odstępach czasu i mogą mu towarzyszyć zaburzenia widzenia, problemy z układem pokarmowym i jelitami. Ataki mogą pojawiać się sporadycznie, raz, dwa razy w miesiącu, lub w poważnych przypadkach codziennie przez okres kilku tygodni. Osobom cierpiącym na migreny zaleca się stosowanie imbiru profilaktycznie. Imbir zawarty w preparacie fin Zinericaps, który działa podobnie jak antyastmatyk (ogranicza objawy alergii), ma równocześnie dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.


Nieprzyjemna jazda samochodem
Nudności w trakcie jazdy samochodem, autobusem, samolotem czy łodzią nie trapią tylko dzieci, ale dotyczą wielu dorosłych. Problem ten nazywany jest kinetozą i objawia się nudnościami, zawrotami, bólami głowy, osoba taka jest niespokojna, blada i jeśli podróż nie zostanie przerwana, często kończy się wymiotami. Pomoc w postaci ogólnie dostępnych leków oznacza ulgę, ale równocześnie apatię. Osobom takim zamykają się oczy, dlatego przeważnie potem przesypiają całą podróż, a często i cały dzień. W takich przypadkach zalecany jest imbir. Pozytywny wpływ ekstraktu z imbiru był już dawno udowodniony. Obniża on częstotliwość objawów i ich intensywność, a przy tym nie powoduje senności.
Z nudnościami są związane także poranne wymioty ciężarnych. Badania kliniczne udowodniły, że podawanie imbiru obniżyło ilość i intensywność tych objawów. Co więcej bez skutków ubocznych, co w tym okresie jest szczególnie ważne.


Ekstrakt z imbiru:
1. Pomaga w schorzeniach reumatycznych, ma działanie przeciwzapalne.
2. Redukuje szkodliwe prostoglandiny, i w ten sposób łagodzi opuchlizny stawów.
3. Usprawnia ruchomość stawów, pomaga przy porannym sztywnieniu stawów.
4. Korzystnie działa w migrenach i innych bólach głowy.
5. Wspomaga trawienie, pobudza funkcjonowanie żołądka i trzustki.
6. Działa przeciwko infekcjom jelitowym i usprawnia wypróżnianie.
7. Jest zalecany przy nudnościach (również tych spowodowanych ciążą), oraz wzdęciach.
8. Pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych, przy kaszlu, bólach gardła.
9.Wspomaga pocenie oraz pomaga obniżyć gorączkę.
10. Stymuluje pracę serca i krwiobieg, przywraca witalność.
11. Pomaga obniżyć cholesterol we krwi, normalizuje ciśnienie krwi.
12. Ma działanie antyutleniające, dzięki temu spowalnia proces starzenia.

Autor: Monika Bojar


Źródło: Sklep ze zdrową żywnością online
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar