IG owsianki – zaskakująco niski!
W rzeczywistości ugotowane płatki owsiane (mamy tu na myśli te górskie lub zwykłe, nie błyskawiczne!) mają zaskakująco niski indeks glikemiczny, wynoszący około 50-55. To świetna wiadomość! Oznacza to, że po zjedzeniu owsianki poziom glukozy we krwi wzrasta łagodnie i stabilnie, co jest kluczowe dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Co wpływa na IG Twojej owsianki?
Pamiętajmy, że na ostateczny indeks glikemiczny owsianki wpływają nie tylko same płatki. Dodatki, które wybierzesz, również mają znaczenie! Orzechy, nasiona, owoce (szczególnie te o niskim IG, jak jagody czy maliny), a nawet rodzaj mleka – wszystko to może modyfikować jej wpływ na poziom cukru. W kolejnych wpisach wrócimy do tego tematu i podpowiemy, jak komponować owsiankę idealną.
Owsianka na śniadanie? Jak najbardziej!
@leczeniealternatywne
Zobaczcie też wpis o płatkach owsianych: Maseczka na trądzik z płatków owsianych
Komentarze
Prześlij komentarz